Giampaolo Sgura: življenje skozi modni objektiv

  • Kaj: Fotografska razstava
  • Kdaj: sreda, 4.7.2018 do nedelja, 2.9.2018
  • Kje: Stanovska dvorana, Ljubljanski grad, Ljubljana
  • Prireditelj: Ljubljanski grad
  • Vstopnina: Odrasli: 6 EUR, 8 EUR (vključuje vožnjo z vzpenjačo) Otroci (7 18 let) študentje, upokojenci, skupine nad 15 oseb: 4 EUR, 6 EUR (z vzpenjačo).

Giampaolo Sgura, rojen v oljkarski kmečki družini v Apuliji, se je že od mladih let navduševal nad modo. V Milano se je preselil pri 18 letih, študiral je arhitekturo in si postopoma našel dostop do ustvarjalne scene, kar ga je sčasoma pripeljalo do fotografije. Za svoj prvi navdih navaja Richarda Avedona in Irvinga Penna, Steven Meisel pa je pomembno vplival na njegovo ustvarjanje. Danes je Sgura eden od najbolj iskanih modnih fotografov, saj mu zaupanje  izkazujejo najprestižnejše revije in stranke iz sveta oglaševanja.

Njegove ikonične in živahne podobe zajemajo in vključujejo modne trende, lepoto, portrete zvezdnikov in kulturne reference ter privabljajo tako ženske, ki se želijo poistovetiti s prikazi na straneh revije Vogue, kot tudi najstnice, ki brskajo po instagramu.

Sodeluje z  najslavnejšimi revijami na svetu, vključno z mednarodnimi izdajami, kot so Vogue (Francija, Japonska, Nemčija, Španija, Brazilija, Mehika), Teen Vogue, Allure, Hercules, GQ Style (Velika Britanija in Nemčija), GQ (Španija in Kitajska ) in Interview (Nemčija). Oglaševalci, ki so mu zaupali svoje blagovne znamke, so med drugim Giorgio Armani, Dolce & Gabbana, Ralph Lauren, Max Mara, Moschino, Versace, Roberto Cavalli, René Caovilla, Neiman Marcus, Holt Renfrew, Topshop in Topman, Mango, D Squared, Corneliani, Brooksfield, Twinset, Santoni, La Perla in Replay. Med drugim je lepotne kampanje posnel tudi za Revlon in Biotherm.

Giampaolo je že vrsto let eden od mojih najljubših sodelavcev zaradi svoje radovednosti, želje poskusiti kaj novega in zaradi njegove sposobnosti pripovedovanja toliko različnih zgodb skozi objektiv mode in lepote.Modni svet včasih postane zelo omejen v svoji podobi zaradi trendov, gospodarskih pogojev ali lokalnega okolja. Delo Giampaola je vedno raznoliko, a hkrati dosledno. Dosledno v kakovosti in izvedbi. On je pravi pripovedovalec zgodb.Giampaolo ljubi modo, njeno nepopravljivost in trenutek v času. Očitno je, da se pri delu zabava. Ob pregledu njegovega dosedanjega opusa je bila prva misel na končni izbor fotografij za razstavo zastrašujoča, vendar se je izbor na koncu zgodil spontano. Od prostora do prostora vas bomo popeljali na zanimivo modno popotovanje, za katero menimo, da bo zabavno in navdihujoče hkrati.

Marie Suter

 

Vstopnina

Odrasli: 6 EUR, 8 EUR (vključuje vožnjo z vzpenjačo)

Otroci (7–18 let), študentje, upokojenci, skupine nad 15 oseb: 4 EUR, 6 EUR (z vzpenjačo).

Za obiskovalce z grajsko vstopnico je vstop prost.

Prodaja vstopnic: prodajna mesta Ljubljanskega gradu, spodnja postaja vzpenjače, prek spletne strani Ljubljanskega gradu, ter na vseh prodajnih mestih Moje karte (med drugim na Petrolovih bencinskih servisih, v poslovalnicah Kompasa po Sloveniji …)

 

Za obisk razstave priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

Vir: Ljubljanski grad, Napovednik.com

Zemljevid