Tanja Pak: meddih

Tanja Pak predstavlja s prostorsko postavitvijo najnovejša dela, ki so nastajala v zadnjih dveh letih in predstavljajo njeno osebno vseživljenjsko izkušnjo – tisto bistveno, iskanje diha, zajemanje sape ob lepem pogledu, doživetju groze ali samo ob iskanju lastnega bita. Inštalacija enajstih steklenih objektov, postavljenih na mehkobi mivke nagovarja na dualnost mehkega in trdnega, kakor ga že samo steklo, medij, v katerem se umetnica najraje izraža, odraža.

Forme, ki nastajajo po natančnem načrtu, a so vedno odvisne od procesa dela, izmuzljivosti materije, prikazujejo posamezne dihe z vzboklinami in izboklinami, kjer je gledalec soočen s prisotnostjo umetničine fizične sape. Pri delih se ne izprašuje samo o lastnem meddihu, ampak tudi o razcepu diha, odhodu in prihodu le tega, ki je v koherentnosti s konfrontacijo do drugega. Navdih za temo je umetnica črpala iz življenjskih izkušenj, potovanj, pri katerih je ujela v objektiv hipni utrinek neznanega kraja, ne kot konkretizacijo prostora, ampak kot spomin na trenutek, asociacijo meddiha. To iskanje oziroma zavedanje prisotnosti v tanki liniji meddiha, konkretnega ali metafizičnega, izraža umetnica skozi zapisane verze, fotografijo in steklene objekte, kar je prikazano na postavitvi na razstavi ali v obliki kataloga. 
Kustosinja razstave je dr. Nataša Ivanović.

Tanja Pak je diplomirala iz industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in pozneje magistrirala na Royal College of Art v Londonu. Ustvarjalno se posveča oblikovanju stekla, keramike, prostorskim postavitvam in oblikovanju uporabnih steklenih objektov. Mednarodno se udeležuje razstav in konferenc, kjer predava o temah o umetnosti oblikovanja stekla. Prav tako predava o oblikovanju stekla in vodi smer Steklo in keramika na ALUO, kjer je od leta 2014 redna profesorica. 

Foto 1: Matija Pavlovec
Foto 2: Alex Štokelj

Vir: Galerija TR3, Napovednik.com

Zemljevid