Zaključek Festivala Poleti v NUK 2018 z Leo Sirk

Lea Sirk je svojo glasbeno pot začela pri petih letih v Glasbeni šoli Koper, šolanje je nato nadaljevala na Umetniški gimnaziji v Kopru. V času šolanja, med leti 2001 in 2007, se je na državnih in mednarodnih tekmovanjih redno uvrščala na najvišja mesta in prejela kar 14 prestižnih nagrad ter priznanj. Srednjo šolo je zaključila predčasno, z odliko na maturi iz predmeta flavta.
Od leta 2007, ko je opravila sprejemne izpite na Konzervatoriju za glasbo v Ženevi v razredu profesorja Jacquesa Zoona, je sodelovala z raznimi orkestri, se udeleževala seminarjev po celi Evropi ter poučevala flavto na zasebni šoli pri Ženevi, v francoskem mestu Annecy. Maja 2009 je na predčasno zaključenem dodiplomskem študiju diplomirala z odliko. Prav tako je, čez dve leti, z odliko zaključila magistrski študij in prejela naziv magistra solista.
V času šolanja se je uveljavila tudi na področju petja, ki je že od nekdaj njena velika strast. Lein prvi odmeven nastop se je zgodil leta 1998, ko je nastopila na "Prince of Venice" kot zmagovalka Veselega tobogana v Primorski regiji. Leta 2005 je na mednarodnem tekmovanju orkestrov s solisti v Kolnu prejela nagrado za najobetavnejšo mlado pevko. Postala je tudi redna gostja festivalov; začela je na FENS festivalu (2004, 2005), nato so sledili MMS (2007), izbor EMA (2009, 2010) itd. Sledilo je več let sodelovanj v hišnih TV-bandih; v oddaji Parada (RTV SLO, 2010), Moja Slovenija (RTV SLO, 2011-2014), Zvezde plešejo (POP TV – 2017) in nepozabno sodelovanje v oddaji Znan obraz ima svoj glas (POP TV – 2017), kjer je s svojimi preobrazbami v znane svetovne izvajalce med vsemi tekmovalci pustila največji vtis.
V vseh letih je kot spremljevalni vokal, studijska glasbenica in aranžerka nastopala na velikih odrih in snemala za mnoge slovenske izvajalce kot so Nina Pušlar, Jan Plestenjak, Rudi Bučar, Helena Blagne, Alya, Maraaya, ManuElla, Tinkara Kovač, Slavko Ivančić, Nuša Derenda, Darja Švajger, Marko Vozelj, Da Phenomena in mnogi drugi. Poleg vsega že naštetega ima Lea tudi svojo lastno glasbeno šolo, ki obsega tudi poletne delavnice, glasbeni studio in še marsikaj. 
Svojo solistično pevsko kariero je gradila vzporedno, počasi in vztrajno. Leta 2012 je prejela nagrado za najboljšo interpretacijo na 50. Slovenski popevki z avtorsko pesmijo "Čudovit je svet", ki jo je za orkester aranžirala sama. Leta 2014 je izdala svoj prvi samostojni album "Roža" in kot avtorica ustvarila več kot 30 skladb za mlade glasbenike in izvajalce. Sodelovanja na festivalih je oplemenitila z letošnjo zmago na Emi 2018 in tako postala slovenska zastopnica na Evroviziji z avtorsko skladbo "Hvala, ne".

Zunanje povezave: FacebookPoleti v NUK 2018

Vir: KUD Arhiteka, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja KUD Arhiteka:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid