25. Živa književnost: Hočevar/Rous/Miloševič

Kristina Hočevar

Vodi: Ana Geršak

Glasba: Tomaž O. Rous

Performans: Maja Miloševič: Stanje po Bitencu

 

Kristina Hočevar je pesnica, avtorica šestih pesniških zbirk (V pliš, 2004; Fizični rob, 2007; Repki, 2008; Nihaji, 2009, Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda, 2012, Naval, 2017). Njena tretja zbirka Repki je prejela nagrado Zlata ptica, zbirka Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda pa Jenkovo nagrado. Leta 2014 je pri Zavodu Gulag izšla 3 way art book - Trosmerna knjiga umetnika, v kateri so z njeno poezijo združene izvirne grafike Gorazda Krnca. Kristina Hočevar je tudi ena izmed pesnic pesniške platforme Versopolis. Ob pesnjenju poučuje slovenščino na gimnazijah v Ljubljani, lektorira prevodno leposlovje in v zadnjem času prevaja poezijo iz angleščine.

 

Tomaž O. Rous je skladatelj, producent in instrumentalist. Kot umetniški vodja in instrumentalist deluje v glasbeni skupini Revolute, najširši opus do sedaj pa je ustvaril v zasedbi Siddharta, s katero je posnel osem plošč. Sodeloval je s priznanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki, npr. Rossom Robinsonom, Boštjanom Gombačem, Dragom Ivanušo, Blažem Celarcem, Milkom Lazarjem, Slavkom Avsenikom ml., Davidom de Villersom, Vladom Kreslinom, Josipo Lisac, Mrfy, In the Attic idr. Navdušen je tudi nad gledališčem in filmom, kar ga je pripeljalo do glasbenih kompozicij za predstavo Livingstonov poslednji poljub, v režiji Nane Milčinski in Siddharta, za katero je  prejel nagrado Zlata paličica; film Sfinga - igranodokumentarni film o najtežji smeri v triglavski severni steni, v režiji Vojka Anzeljca; mednarodno nagrajeni film 8 and 1/2 Circles, v režiji Gregorja Kresala; po lastni literarni predlogi je priredil scenarij za plesno predstavo Palček Metalček, jo korežiral in zanjo skomponiral in posnel glasbo; ter za predstavo ČlovekA z bombami v režiji Matjaža Bergerja in Siddharte.

 

Maja Miloševič: Stanje po Bitencu

Pesniški performans Maje Miloševič: Stanje po Bitencu se dogaja po smrti Braneta Bitenca.  Gre za monolog, za cikel pesmi, vpetih med punk sceno v osemdesetih in današnjo.

Bitenc je v domačem kulturnem prostoru pustil svoje sledi na področju pesništva, glasbe in filmske produkcije. Bil je frontman in tekstopisec skupin Otroci socializma in Berlinski zid. Leta 1986 je izšla njegova edina pesniška zbirka, z naslovom Kri. Na AGRFT-ju je študiral filmsko in televizijsko režijo. Za film Lojze se je zbudil tako kot ponavadi (1995) je prejel bronasto nagrado Metoda Badjure. Napisal je več scenarijev in režiral številne dokumentarne filme.

 

 

Zunanje povezave: Spletna stran festivala

Vir: Društvo ŠKUC, Napovednik.com

Naročite se na email listo Društvo ŠKUC:

Zemljevid