Balet SNG Maribor: Smrt v Benetkah

Glasba: Gustav Mahler
Koreografija in koncept: Valentina Turcu
Po motivih istoimenske novele Thomasa Manna
Produkcija: Balet SNG Maribor
Koprodukcija: Balet HNK Zagreb

Premiera: 9. novembra 2018, Velika dvorana SNG Maribor

Thomas Mann je svojo novelo Smrt v Benetkah (1911) označil za tragedijo razvrednotenja, kar ni bila samo usoda številnih estetov in modernističnih umetnikov iz dobe fin de siècla, ampak ostaja neizprosna realnost tudi v sodobnem svetu resničnostnih šovov ter narcisoidne hiperprodukcije tvitov in selfijev, ki nas, paradoksalno, še bolj oddaljujejo od bližine drugega.

Kako lahko neka oseba, ki je nikoli prej nismo videli v življenju, tako drastično spremeni dojemanje nas samih? Ali kot pravi koreografinja in avtorica koncepta predstave Valentina Turcu: "Samota je največja bolezen naše generacije." Gustav von Aschenbach, osamljen in hermetično zazrt v lepoto kot vešča v svetlobo, je tako neizbrisljivo navzoč v vsakem od nas, še posebej tukaj in zdaj, ko se individualnost staplja s kolektivnim strahom pred drugačnim, z nasiljem in nadzorom.

S svojim radikalnim raziskovanjem gibalnih kontrastov med eterično eleganco Tadzia in notranjo pesimistično razrvanostjo Gustava Aschenbacha – umetnika in iskalca lepote, se mednarodno priznana koreografinja Valentina Turcu podaja na pot ustvarjanja "neprekinjenega gibanja duše", tj. celovitega univerzuma čustvenega popotovanja ostarelega umetnika, ki ga je iskanje duhovne izpolnitve s pomočjo lepote izčrpalo in pripeljalo na temno stran življenja, v smrt sredi tonečega mesta, ki ga pretresa neimenovana epidemija.

Celovečerni dramski balet z izbrano in rahločutno Mahlerjevo glasbo je poustvaritev Mannove literarne mojstrovine, ki jasno pokaže, kje je dostojanstvo umetnika v dekadenci, ki ga živimo.

V svoji novi koreografiji Valentina Turcu upodablja bistvo razdvojenega in nepomirjenega človeškega jaza, ki ga že od vekomaj pretresajo nevidne notranje sile, Erosa, in uničevalne kaotične sile, Tanatosa, pred katerimi ne more nihče ubežati.

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid