O'živela knjiga: Kako zorijo ježevci

Kako zorijo Ježevci, zvočno gledališče – javno poslušanje radijske igre za otroke (in odrasle), Radio Slovenija 3. program – ARS in pogovor z avtorjem Petrom Svetino, pogovor vodi Maša Ogrizek

Radijska igra za otroke (in odrasle) po predlogi Petra Svetina Kako zorijo ježevci. Režiser in avtor radijske priredbe Klemen Markovčič, tonska mojstrica Sonja Strenar, avtor izvirne glasbe Gregor Strniša.

Igralci: Pripovedovalec – Matej Puc; Helge – Primož Pirnat; Nikozija – Polona Juh;  Valerijan – Gorazd Logar; Bajazit in Aldo – Branko Jordan; Polži – Aljaž Jovanović, Blaž Šef, Marko Mandić in Branko Jordan; Prvi lenivec – Matija Rozman; Drugi lenivec – Alojz Svete; Ofelija – Saša Mihelčič; Alfred – Marko Mandić; Svit – Klemen Janežič; Bertold Berti – Jožef Ropoša.

Omnibus nadvse duhovitih in pronicljivih basni o preprostih, vsakodnevnih življenjskih dejstvih na nekoliko drugačen način. Svetinovi junaki so le na prvi pogled ujeti v neobičajen svet nesmislov, v bistvu pa razkrivajo topel in človeški svet, v katerem bi bilo lepo živeti. Plejada živalskih junakov nam namreč odrešujoče in pogumno širi pogled iz pogostih miselnih zamejitev. Čeravno pravljice, pa so te v enaki meri kot otrokom, namenjene tudi, če ne predvsem odraslim.

Peter Svetina, ki na univerzi v Celovcu predava slovensko književnost, je pesnik, pisatelj in prevajalec. Njegova dela za otroke so polna čudaških likov, jezikovnih vragolij in hudomušnih dogodivščin. V pogovoru nam bo zaupal, kako uri svojo domišljijo, kje goji redke besede in kje sreča nenavadne junake, denimo ježevca Helgeja in ježevko Nikozijo.

 

Gospa s klobukom, ustvarjalno delavnico za otroke vodita Andreja Goetz in Maša Ogrizek

Gospa s klobukom iz istoimenske knjige Maše Ogrizek rada potuje naokoli na kovčekmobilu. Na svojem potepanju spoznava zanimive ljudi in nove, nenavadne besede. Otroci se bodo z avtorico pogovarjali o tem, kam bi radi odpotovali in s kakšnim prevoznim sredstvom. Nato pa izdelali posebne premikajoče se razglednice, ki jih bodo lahko poslali prijateljem s poletnih počitnic. Presenečenje: otroci se bodo lahko peljali na čisto pravem kovčekmobilu!

 

Tiskamo 2D – vidimo 3D, delavnico za mlade vodi Marko Drpič, tipoRenesansa

Je možno na stari tiskarski stiskalnici natisniti 3-dimenzionalno besedilo? Na delavnici bomo z lesenimi črkami oblikovali zanimive kompozicije. Črke bomo nekajkrat premaknili in jih odtisnili v različnih barvah. Odtisi bodo sprva videti nekoliko nenavadno, ko pa si bomo nadeli 3D očala, nas bodo presenetili v tretji dimenziji. Misli Ivana Cankarja bomo iz 19. stoletja prenesli v vesoljsko dobo.

Za delavnico so potrebne predhodne prijave: 01 42 13 142, 041 872 123, info@skuc.org

Na delavnico lahko sprejmemo do 15 udeležencev.

 

Vsi dogodki so BREZPLAČNI. V primeru slabega vremena se dogajanje preseli v Galerijo Škuc.

Društvo ŠKUC si pridržuje pravico do spremembe programa.

 

Projekt so omogočili:

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije,  Turizem Ljubljana, MOL, Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje, Urad RS za mladino, Javni sklad RS za kulturo, TipoRenesansa, Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana, Radio Slovenija 3. program – ARS, Center za slovensko književnost, Mercator,  Hotel Park, Slaščičarna pri vodnjaku, Mitol, Druga violina, Pravična trgovina 3MUHE, Biro center, Dana, Ciciban in Cicido.

 

Društvo ŠKUC, Stari trg 21, 1000 Ljubljana

tel./faks: +386 (0)1 430 35 30, tel.: +386 (0)1 421 31 42

Zunanje povezave: www.skuc.org, info@skuc.org

Vir: Društvo ŠKUC, Napovednik.com

Zemljevid