Odprtje razstave Kiki Klimt na Pungertu v Kranju

Dr. Kiki Klimt (1971) je diplomirala iz slikarstva, leta 2000 je zaključila magisterij iz kiparstva in 2009 leta postala doktorica umetnosti. Vrsto let je bila predavateljica na Fakulteti za design (oddelek za vizualne komunikacije), predavala pa je tudi v tujini (Miman Sinar Fine Arts University v Istanbulu, National Academy of Fine Arts v Sofiji, IADE v Lizboni).Ves čas pa se posveča tudi lastnemu ustvarjanju, sprva v smeri konceptualne umetnosti, zadnjih nekaj let pa se vrača v tradicijo slikarstva. Ob vsem tem deluje tudi na področju ilustracije- zadnji projekt je serija slikanic o glasbi - Flavtofonija, ki jih ustvarja skupaj s Tinkaro Kovač.
Avtorica se redno predstavlja na samostojnih ( Dobro jutro, Kiki, Galerija P74, Ljubljana, 2000; Black book -Patience, Galerija Alkatraz, Ljubljana, 2013;) in skupinskih razstavah doma (Moški, projekt Odnosi, Likovni salon Celje, 2001) in v tujini (Escape from Alcatraz, Williamsburg Art and Historic Center, 2003; Private View: Renaissance Nostra, Projektrum Sophienstrasse (Jarmuschek+partner), Berlin, 2010).

Razstavljena dela - portreti ljudi in cvetov – so mistično potovanje iz zunanje podobe v notranjo veličastno lepoto in vrnitev k renesančni kvaliteti slikarstva. Potovanje v skrito lepoto tradicionalnega slikarstva, ko so še avtorji raziskovali svet skozi sliko ter skozi umetnost iskali njegovo skrito matrico povezave med materijo in duhom. Slike iz serije Mistično potovanje so sledi potovanja/raziskovanja, ki se je dogajalo na treh nivojih: tehničnem, v katerem je avtorica študijsko preučevala metode dela starih slikarjev – da Vinčijevo igro svetlobe, Boticcielijevo prefinjenost nanašanja barve, Turnerjevo igro z materialnostjo barve, Monejevo subtilno pastoznost, … in na drugi strani vsebinsko, kjer v 2D podobi išče lepoto sveta. In nenazadnje v lepoti vizualne govorice: skozi kompozicijo, simboliko in teorijo barv, specifičnost nanašanja barve na podlago, fizikalnih značilnosti barve in materije ter starodavno metodo uporabe števil v sveti geometriji in vibraciji materije.

Vir: Društvo Pungert Kranj, Napovednik.com

Zemljevid