Ljubica Čehovin - Suna: Kako narisati mesto?

Razstavni projekt Kako narisati mesto? združuje dve razstavišči: Plečnikovo hišo in Galerijo Kresija. Skupni imenovalec obeh razstavnih prostorov je oblikovalka Ljubica Čehovin - Suna, ki v svojih projektih nenehno odpira vprašanja kulturne in naravne dediščine, vrednot, patriotizma in identitete.

Oblikovalka Ljubica Čehovin - Suna je ena izmed pionirjev oblikovanja spominkov, ki jih v svojem več kot tridesetletnem ustvarjanju izpostavlja kot izjemne predmete kulturne izmenjave. Namenjeni obiskovalcem, predvsem pa prebivalcem mesta, njeni mali arhetipski predmeti, oplemeniteni z izčiščenimi grafičnimi motivi, posredujejo zgodbe mesta, države, naroda in posameznikov.

Razstavni del v Galeriji Kresija na ogled postavlja oblikovalkina grafična dela in predmete, ki govorijo o pomembnosti suvenirja pri oblikovanju identitete nekega prostora skozi oseben in hkrati družbeno kritični odnos arheologinje do mesta, države in sveta, v katerem živi. Govori o branju mesta in njegovih simbolov, znakov, struktur, mitologij, obrazov itd. in o njihovem prevodu v jasen grafični jezik, odtisnjen na arhetipske oblike vsakdanjih predmetov. Dežniki, predpasniki, majice, skodelice, mape, zvezki, broške ali tekstil s svojimi skrbno izbranimi motivi tako predstavljajo značilnost, fragment neke lokacije, a hkrati govorijo tudi o medčloveških odnosih in ljudeh, ki to lokacijo naseljujejo. Skozi svoj specifičen grafični jezik, Ljubica Čehovin - Suna v male predmete vcepi različne plasti časa in prostora, izjemnega in vsakdanjega. Sočasna razstava v Plečnikovi hiši bo osvetlila oblikovalkin razlog za nastajanje edinstvene linije izdelkov Zajtrk s Plečnikom.

Kuratorka razstavnega projekta: Maja Vardjan, MAO

 

Foto: Kolekcija Zajtrk s Plečnikom © Mimi Antolovič

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid