Maruša Šuštar: Globoko nad nami

Predstavitev ene redkih umetnic mlajše generacije, ki v svojem delu izhaja iz modernističnega slikarstva. Na pregledni razstavi so predstavljena vsa njena bistvena dela (slike iz obdobja 2007–2015), z njej značilnim ustvarjanjem krajine s pogledom s ptičje perspektive.

Njena miselna potovanja nam približujejo ljudi, ki jih hkrati vidimo na skoraj neskončnih zemljevidih planeta Zemlja. V pokrajinah, ki so tudi nam znane avtorica slika prizore z ljudmi v neskončnih pokrajinah. Na nekaterih njenih slikarskih podobah  so podobne zemljevidom. Na drugih izmišljenim pokrajinam ali urbanim prostorom za katere je značilna zasnova slike v obliki mreže. Njena dela imajo zasnovo, ki spominja na zemljevide, poglede od zgoraj iz ptičje perspektive, poglede, ki nam jih omogočajo fotoaparati in sodobni elektronski vizualni aparati, ki omogočajo pregled nad vsem (SVETOM).

Maruša Šuštar nam približuje svet svojega zavedanja in vedenja, da se ga zavedamo in vidimo. Pokrajine na svojih slikah ustvarja vedno od daleč. Človeške figure na njih so upodobljene v različnih velikostih.  Njihovih obrazov ne vidimo, ker so zazrti v tla. Razen v njenih zgodnjih slikarskih delih v seriji slikarskih del z imenom Izbranci. Zares in pomenljivo. Ljudje nimajo več obrazov. Identitete. Naš svet z vedno novimi pogledi iz ptičjega gledišča postaja še bolj resničen kot je.

Miloš Bašin, kustos razstave

 

Fotografija: Maruša Šuštar, Zahodno od nas, 2009, olje platno,130 x 190 cm, foto: Marko Tušek

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo Muzej in galerije mesta Ljubljane:

Zemljevid