Starodavni zvoki Indije 2

Drugi koncert serije Starodavni zvoki Indije se bo odvil v intimni atmosferi Mini Teatra v centru Ljubljane in združil domače ter tuje glasbenike. V razgibani svet indijske melodike in dinamičnega cikličnega ritma vas bodo popeljali Rohan Dasgupta na sitarju, Sanjay Kansa Banik na tablah in Ivana Kočevar na bambusovi flavti bansuri.

Rohan Dasgupta izhaja iz tradicionalne indijske glasbene družine, že v otroštvu se je učil igranja sitarja pri Harashankarju Battacharji, stila igranja t. i. "Jafferkani baj" pa  prav od njegovega začetnika Ustada Abdula Halima Jafferja Khana.  Svojo dinamično odrsko prezenco je izkazal na uglednih glasbenih festivalih po Indiji, Evropi, Aziji, Rusiji in Južni Ameriki ter za svoje delo prejel številna priznanja in nagrade. Njegov širok opus se giblje od "čiste" indijske klasike, pa do glasbe sveta in celo ekperimentalne jazz glasbe. Po uspešni izdaji solo albuma "Sages" (Modreci) in meditativnega albuma "Om", lani je sodeloval pri albumu "Naman", posvečen mojstru Raviju Shankarju, ki ga je predstavil v okviru uspešne turneje "West meets East", in pa ekperimentalni album "Anatma" istoimenske zasedbe. Letos pa je klasične glasbe "Tribute to the master", ravno tako posvečen Raviju Shankarju. Več o Rohanu najdete na njegovi spletni strani: rohandasgupta.com

Sanjay Kansa Banik, po rodu iz Bengalije, se je pričel učiti table pri petih letih pri Sri Gautamu Damu in kasneje pri profesorju Dulalu Natti, ki sta predstavnika značilnega stila Benaras Gharane.
V mladih letih je Sanjay je sodeloval na različnih glasbenih tekmovanjih Indije, leta 1996 je zmagal na državnem tekmovanju, dobil pa je tudi nagrado predsednika države. Od leta 1990 nastopa za All India Radio (AIR). Skozi leta ustvarjanja je pridobil več nazivov, kot so: Talmani ("Mojster ritma"), Sangit Ratna ("Glasbeni biser"), Sangit Višarad (posebno znanje iz glasbe), itd.
Sanjay je leta 2001 z odliko magistriral na univerzi Rabindra Bharati (RBU) v Kalkuti, zaradi česar je dobil zlato medaljo guvernerja indijske države West Bengal.
Sanjay potuje po vsem svetu od leta 2004. Od leta 2006 živi v Rimu v Italiji, kjer poučuje in nastopa s Sergiom Cammarierom, orkestrom Orchestra di Piazza Vittorio (OPV) in skupino Etno Jazz WORLDREAM.

Flavtistka Ivana Kočevar se je skozi zanimanje za zvok vokala, pihal in glasbe sveta srečala z indijsko klasično glasbo in bambusovo flavto bansuri in indijsko klasično glasbo. Študirala je na oddelku za glasbe sveta na Rotterdamskem konservatoriju CODARTS in pri mojstru Pt. Hariprasadu Chaurasiji v Mumbaiju v Indiji. Kot instrumentalistka je nastopala v različnih projektih z glasbeniki v Sloveniji, na Nizozemskem in Italiji. Z Rohan Dasgupto sta skupaj ustanovila KUD Raga Slovenija, ki se posveča širjenju tradicionalne glasbe Indije v Sloveniji.

Starodavni zvoki Indije je ambiciozen projekt Kulturnega in umetniškega društva Raga Slovenija, ki želi skozi serijo koncertov indijske klasične glasbe predstaviti domače in tuje glasbenike.

Vstopnice za drugi koncert Starodavni zvoki Indije so na voljo v predprodaji na blagajni in spletni strani Mini teatra:  ter na vseh Petrolovih bencinskih servisih.

Organizator: KUD Raga Slovenija

Informacijam o dogodku lahko sledite na naši facebookovi strani: facebook.com/RagaSlovenija/

Vir: Raga Slovenija, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Sanjay Kansa Banik, Rohan Dasgupta, IvanaKočevar

Zemljevid