Prifarski muzikanti @Grad Štanjel

  • Kaj: Etno / glasbe sveta
  • Kdaj: petek, 15.6.2018 od 21.00 do 23.00
  • Kje: Grad Štanjel
  • Prireditelj: Jabka d.o.o.
  • Vstopnina: 13 EUR v predprodaji, 15EUR na dan dogodka

PRIFARCI S PRIJATELJI PRIHAJAJO NA GRAD ŠTANJEL

 

Grajski večeri v Štanjelu

V jubilejnem letu 2018, ko Prifarski muzikanti praznujejo 30 - obletnico svojega bogatega glasbenega delovanja potujejo s koncerti širom po Sloveniji.
Tako bodo v petek, 15. junija zapeli in zaigrali v idiličnem kraškem okolju gradu Štanjel na Primorskem. In ne bodo prišli sami. Z njimi bodo tudi gosti; Andraž Hribar doma iz Kočevja, ki bo zapel najprej s Prifarci, nato pa še ob spremljavi odlične violinistke Anje Bukovec. S Prifarci bo zapel tudi domači šolski zborček, ki prepeva na podružnični šoli Štanjel pod vodstvom zborovodkinje Andreje Rustje.

Skratka, pripravili vam bodo pester in presenečenj poln večer,  z obilo slovenskih ljudskih pesmi, popevk, zimzelenih melodij, tujih uspešnic, pa tudi kakšna dalmatinska se najde.                                                   

Tistega vročega poletja leta 1988, ko so nastali kot Prifarski muzikanti so kariero začeli kot spremljevalna tamburaška skupina domače kostelske folklorne skupine. Tako so ljudsko pesem vedno nosili s seboj, kamorkoli jih je že zanesla pot. In ljudska je tudi njihova prva in doslej največja uspešnica, pesem Mlinarca.  Po petih letih so izdali svojo prvo kaseto. Od takrat so jih izdali že lepo število, kar  27. Pa tudi nagrad se je nabralo kar nekaj; Zlati petelin za najboljši etno album, zmaga na festivalu Etno Kostel, zelo svetleča in bleščeča zmaga na festivalu Slovenska popevka 2009 s pesmijo Tisti nekdo in kar štiri zmage na Festivalu narečnih popevk v Mariboru. Lani so se prvič preizkušali v Portorožu na festivalu melodij Morja in sonca in s pesmijo …že nona mi je rekla "Tako kot je prav," poželi številne simpatije občinstva. Zdi se, kot da so Primorsko odkrili šele lani. Praktično v tem delu Slovenije koncertov skorajda niso imeli, čeprav kot sami pravijo, imajo na koncertih najbolj zajeten del ljudskih pesmi prav primorskih, če pa k temu dodajo še pesmi Vejica rožmarina, Moja Izola in Že nona mi je rekla, pa primorske skorajda prevladajo.

No, glede na to, da prihajajo iz Fare ob Kolpi, majhne vasice v občini Kostel, ki šteje približno toliko prebivalcev kot ima hiš, so še posebej ponosni na tradicionalne jesenske nastope v Cankarjevem domu v Ljubljani. Doslej se jih je zvrstilo že deset – lani Prifarska desetka - in vsak je mogočnejši in še bolje obiskan od prejšnjega. Kaj bo šele letos novembra, ko bodo slavili 30?
S pesmijo in vižami ohranjajo bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo, odlikuje jih štiriglasno petje, glasbeniki kritiki pa jih - ne glede na to da zaigrajo skoraj vse kar jim pride pod prste - uvrščajo med najboljše etno glasbene skupine na Slovenskem. Ljudsko pesem Prifarci vedno nosijo  s seboj, kamorkoli jih že zanese pot iz domače Fare, Kostela ob Kolpi, kjer je nastala tudi njihova Mlinarca.                                                                      
Vabljeni, da skupaj uživamo v petek, 15. junija  2018 ob 21.00 uri  na gradu Štanjel.

Cena vstopnice:
- 13€ v predprodaji
- 15€ na dan dogodka


Vstopnice za njihov koncert dobite na vseh Eventim prodajnih mestih (Petrol, Pošta, OMV, ...)

Soorganizator: ŠKUD Biser Krasa Štanjel

Info: 031 363-179

Vir: Jabka d.o.o., Napovednik.com

Naročite se na email listo Jabka d.o.o.:

Video

Zemljevid