Dogaja se / It is Happening #3: Lucija Kržišnik

Na tretji razstavi cikla "Dogaja se / It is Happening" se z likovnim triptihom "mesoamericas y yo" predstavlja Lucija Kržišnik. 

Ni lahko zapisati spremnih besed o avtorici, katere strast do umetniškega in humanističnega poglabljanja s takšno lahkotnostjo obrača njen pogled v mnogo smeri in pri tem ne izgublja fokusa. Morda je "likovno" tisto primarno polje, avtoričin dom, baza njene refleksije. Naj bo to poteza s čopičem, kompozicija na fotografiji, scenografska postavitev ali kostumografska izbira – njena estetika bo jasno držala vse niti koncepta, misli in občutka, ki stojijo za tem.

Njeno senzibilnost in nasmeh na obrazu lahko ogroža le ignoranca do sočloveka, do sobitja. Pogum in predanost jo spremljata po poteh okupiranih območij in begunskih taborišč, kjer se samoiniciativno in aktivno sooča s kroničnim kršenjem človekovih pravic, z marginaliziranimi deli družbe in posledicami državljanskih vojn.

Likovni triptih, ki ga avtorica predstavlja v Ulični galeriji v domači Ljubljani, "mesoamericas y yo", pa je del serije slik, skic in vtisov, ki orisujejo avtoričino doživljanje nedavne ekspedicije po Medmorski Ameriki. Tokrat gre za vizualni hommage, ki njeno ljubezen do barv, zvokov, vonjav, ljudi, kulture in tradicije tega ozemlja prevaja v dvodimenzionalnost.

"mesoamericas y yo" je pravzaprav dokaz o tem, koliko lepote se skriva za občutljivostjo umetnice v odnosu do okolja in koliko je vreden boj, ki ti ga narekuje lastna bit.

Petra Radoja, kuratorica

Fotografija: Andrej Peunik/MGML
Slika (izrez): Lucija Kržišnik

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo Muzej in galerije mesta Ljubljane:

Zemljevid