Noctiferia: 20. obletnica prvega albuma & koncert

  • Kaj: Alternativa, urbana
  • Kdaj: sreda, 23.5.2018 ob 20.00
  • Kje: Gala hala, Ljubljana
  • Prireditelj: Društvo Kapa
  • Vstopnina: 10 EUR (On Parole)

*V ORIGINALNI POSTAVI

*PRVI ALBUM BO ODIGRAN V CELOTI
*EDINI KONCERT

Letos mineva 20 let od izida prve black metal plošče na Slovenskem – Baptism at Savica fall!

Noctiferia je svoj odrski krst doživela leto prej in sicer 21. aprila 1997 v Gala Hali na Metelkovi kot predskupina bendom Enslaved, Absu in Inferno. Po 21 letih se ta ista četverica vrača na kraj lastnega krsta.

GOSTI TBA

Postava:
David Kiselič – vokal / kitara
Robert Steblovnik – bobni
Igor Nardin – kitara
Uroš Lipovec - bas

"Noctiferijin Krst pri Savici je oral ledino slovenskega ekstremnega metala. Na takrat slabo razviti sceni se jim je uspelo rešiti spon majhnega tržišča in stopiti ob bok aktualni evropski in svetovni sceni. Kljub mladosti so fantje takrat,na čelu z Igorjem Nardinom in Urošem Lipovcem, ustvarili black/pagan album, ki jih je postavil na evropski metal zemljevid in postal underground kult v domači državi.

Baptism At Savica Fall je prvi slovenski black metal izdelek, ki je prvič izšel leta 1998. Album se navezuje na delo Franceta Prešerna Krst pri Savici. Že samo navezovanje na zgodovino svojega naroda oziroma poganstvo nakazuje na Noctiferijino zelo dobro sledenje takratnim smernicam v black metalu, sploh če se omejimo zgolj na slovansko področje.

Če albuma ne poznate bom razkril, da gre za black metal izdelek srednjega tempa, v katerem se čutijo vplivi death metala in atmosfera, kakršno je Noctiferia na naslednjem albumu Per Aspera peljala še nivo više ter jo še bolje definirala. Zvok in produkcija nista ravno stvar, nad katero bi se navdušil, vendar naj vas to ne zavede, da bi spregledali ideje, izvirnost in izvedbo glasbe na nivoju, ki je bil takrat za slovenske razmere, lahko napišem, zavidljiv. Naj to velja tako za osnovne inštrumente kot detajle v obliki flavte, klaviatur in recitalov Prešernovega Krsta v slovenščini." – M.P.

Predskupina: Ater Era

Vstopnice: 10 € (On Parole)

Vir: Društvo Kapa, Napovednik.com

Zemljevid