Gledališko stripovski performans Cankar strip


Gledališko stripovski performans Cankar strip


Vabljeni na gledališko stripovski performans CANKAR STRIP s Pižamo, Rozo in Gombačem! Trije vrhunski avtorji na svež in svoj način odkrivajo Cankarja ter vzbujajo zanimanje za branje njegove literature. Zabavno, pa tudi poučno in iskrivo izkušnjo dobijo gledalci s to komunikativno predstavo, ki izhaja iz poglobljenega dela na treh knjigah Cankar v stripu.

V letu 2018 ob 100-letnici smrti velikega slovenskega književnika Ivana Cankarja obeležujemo Cankarjevo leto, ki se mu pridružujemo tudi v Knjižnici Medvode. V goste smo ob Cankarjevem rojstnem dnevu povabili Rozo, Gombača in Pižamo, ki nam bodo predstavili Cankar strip.

Projekt Cankar v stripu ima izhodišče v treh stripih, ki so delo vrhunskih ustvarjalcev:
- Andrej Rozman Roza in Damijan Stepančič sta premlevala Hlapce in ustvarila strip: Hlapci – ko angeli omagajo.
- Boštjan Gorenc Pižama in Tanja Komadina sta pretresala Moje življenje ter spisala in izrisala Moj lajf.
- Žiga X Gombač in Igor Šinkovec sta pravičniško premišljevala Hlapca Jerneja in njegovo pravico in ustvarila stripovsko basen Hlapec Jernej in pasja pravica.

Zakaj strip? Ker je strip medij, ki dopušča veliko svobode pri interpretiranju in umeščanju nekega dela v širše kontekste: zgodovinske, kulturne, politične. In ker je strip prav tako subverzivna forma, kot je bilo pred več kot sto leti subverzivno Cankarjevo ustvarjanje. Komunikativnost, aktualnost in povezovanje besede in podobe bodo bralce pritegnili k branju in premisleku močnih Cankarjevih sporočil.

A Cankar v stripu niso le knjige, je prava kampanja za odkrivanje Cankarjeve literature in branja knjig nasploh.

Performans bo sklenil tudi sezono letošnjih Knjižnih večerov, Potovanj po svetu knjige in Bralne značke za odrasle Beremo na sotočju. Ob tej priložnosti bomo pred predstavo podelili priznanja in izvedli nagradno žrebanje za sodelujoče pri projektu bralne značke.

Vabljeni, vstopnine ni!

 

Gledališko stripovski performans Cankar strip - Slika 1

Vir: Knjižnica Medvode, Napovednik.com

Zemljevid