Bog masakra, režija Boris Kobal

Igrajo:

Véronique Houillé: Anja Glušič

Michel Houillé: Žiga Sedmak

Annette Reille: Mirjam Sedmak

Alain Reille: Gregor Usenik 

Predstavljajte si, da ste starši najstnika, v nadaljevanju Storilca, ki je med pretepom s palico zbil sošolcu dva zoba in mu trajno poškodoval zobni živec. Zdaj si pa ravno tako predstavljajte, da ste starši najstnika, v nadaljevanju Žrtve, ki mu je sošolec med pretepom s palico zbil dva zoba in mu trajno poškodoval zobni živec. Kaj boste naredili?

Verjetno bi se radi pogovorili s starši Storilca in zahtevali odškodnino. In na koncu naj bi prevladala misel, da so ti najstniki vendarle še otroci in da ni bilo nič storjeno nalašč. Toda vi ste odrasli, starši tako Žrtve kot Storilca. Tu stvari niso več tako preproste. Tu delujejo drugačni mehanizmi in načela. Ker ste odrasli. Na koncu ne bo več tako jasno in logično, kdo je tu Žrtev in kdo Storilec. Kaj pa, če se dogovorite, da ste vsi Storilci? Enega samega boga? Boga masakra. 

Ne, ni tako preprosto odgovoriti. Ne vem. Da, ne vem. Trda tla iskrenosti vsak izgubi. To je moje mnenje. In vi? Kaj pa vi menite? Premislite in se po ogledu predstave vprašajte: "Kdo sem, jaz, da lahko sodim?" 

Boris Kobal, režiser

Vir: Napovednik.com, Šentjakobsko gledališče Ljubljana

Naročite se na email listo Šentjakobsko gledališče Ljubljana:

Zemljevid