Fotosejem 2018

V  soboto, 19. maja se v Stebrno dvorano Gospodarskega razstavišča ponovno vrača ljubljanski Fotosejem.

Fotosejem je dogodek, ki se enkrat letno odvija v Ljubljani, letošnje leto že četrtič. Sejem ob vsaki izvedbi privabi veliko število obiskovalcev in ponudnikov nove in rabljene fotografske ter delno tudi video opreme. Vsako leto pa gosti tudi razna eminentna imena fotografskega sveta. Tudi letos temu ne bo nič drugače. Svoje nasvete in izkušnje bodo na sejmu tokrat delili Arne Hodalič, Simon Tanšek, Valentin Perko, Janez Nebec, Miha Milič, Yona Merel Černe, Uroš Podlogar ter številni ponudniki fotografske opreme, med njimi: SONY, Nikon, Studio Černe, Fujifilm, SanDisk, Fotojama ter mnogi drugi. Na sejmu pa bosta sodelovali tudi AGRFT (Akademija za gledališče, radio, film in televizijo) in VIST (Visoka šola za storitve).

Fotosejem je vsekakor stičišče za vse ljubitelje fotografije, najsi se s fotografijo ukvarjajo profesionalno ali amatersko.

Dogodek odpira razpravo o aktualnih strokovnih vprašanjih ter omogoča izmenjavo zanj, izkušenj, idej in pogledov na nadaljnji razvoj fotografije ne glede na obliko in namen.

Sejem bo, tako kot vsako leto, tudi letos ponudil nekaj vsebinskih in programskih novosti. Obiskovalci bodo tako lahko preizkusili številne novosti iz fotografske industrije ter obiskali pester nabor brezplačnih predavanj in delavnic vrhunskih strokovnjakov.

Vsem obiskovalcem pa bodo zagotovljeni tudi posebni sejemski popusti za nakup tako tekom sejma kot tudi po zaključku sejma.

V ceno vstopnice bo vključen tudi brezplačen katalog z minimalno 32. stranmi, kjer vas pričakuje mnogo zanimivih vsebin, še več popustov in presenečenj. En srečnež pa bo lahko osvojil tudi program Pixell SmartAlbum v vrednosti od 299,00 ameriških dolarjev.

Se vidimo. Pa ne pozabite vašega fotoaparata doma.

 

PREDAVANJA IN DELAVNICE:

1) Oprema umetniških del (Yona Merel Černe: Studio & Galerija Černe):

Čas predavanja: 10:00 – 10:45.

Predavanje se osredotoča na podrobnosti glede končne opreme likovnih del. Kaj sestavlja opremo, kakšne funkcionalne, tehnične in estetske vidike naj upoštevamo pri izbiri. Kaj je pomembno za izbor trajne opreme, ki ustrezno zaščiti fotografijo ali drugo likovno delo. Rešitve za razstavne namene s področja opreme in obešanja likovnih del. Predavanje je namenjeno tako avtorjem, kot ljubiteljem ali zbirateljem likovnih del in organizatorjem razstav. Po predavanju, možnost individualnih posvetov, za konkretne rešitve .

Predavateljica Yona Merel Černe je preko dvajset let aktivna na področju opreme likovnih del. Formalno edukativno izhaja iz področja ekonomije, a njene konkretne izkušnje pokrivajo področja celostnega svetovanja pri opremi likovnih del ter prostorske umestitve. Znotraj področja galeristike ima številne izkušnje s področja organizacije razstav, delavnic, tudi mednarodnih projektov... Dolgoročna vpetost v okolje opreme likovnih del, pa ji omogoča dobro poznavanje konkretno razpoložljivih materialov, storitev in tehnologij ter aktualnega stanja in razvoja stroke v Sloveniji in mednarodnem okolju. Sodeluje z vidnejšimi institucijami (muzeji, galerije), avtorji ter drugimi naročniki.

2) Profesionalne foto knjige za profesionalne fotografe (Miha Milič, lastnik Digifot d.o.o.)

Čas predavanja: 11:00 – 11:45.

G. Miha Milič je direktor podjetja Digifot d.o.o., ki izhaja iz uveljavljene družinske tradicije fotografske dejavnosti od leta 1963. Danes je podjetje Digifot d.o.o. specializiran ponudnik digitalno tiskanih fotografskih in ostalih izdelkov. DigiFot ponuja širok nabor profesionalnih izdelkov, ki so jih razvili v sodelovanju s poslovnimi partnerji in profesionalnimi fotografi ter jih ti zdaj uvrščajo v svojo nadstandardno ponudbo visokokakovostnih tiskanih fotoknjig.

3) Varno, učinkovito in zakonito snemanje z droni (Janez Nebec, vodja letalskih operacij, OneDrone d.o.o.)

Čas predavanja: 12:00 – 12:45.

Droni so povsod okoli nas. Koliko ste seznanjeni o varnosti in zakonih snemanja z droni? Na to vprašanje bo na Fotosejmu ob 12. uri odgovoril Janez Nebec, vodja letalskih operacij iz OneDronea.

4) Foto in video delavnica s priznanim fotografom Urošem Podlogarjem (Sony).

Čas predavanja: 13:00 – 13:45.

Uroš Podlogar je fotograf, ki mu nobene razmere niso preveč ekstremne in tisti, ki obožuje delo z naravno svetlobo. Na predavanju vam bo razkril nekaj najpomembnejših informacij in napotkov pri avanturistični, športni in lifestyle fotografiji.

5) Poklic: snemalec in direktor fotografije (izr. prof. mag. Simon Tanšek in izr. prof. Valentin Perko, UL AGRFT).


Čas predavanja: 14:00 – 14:45.

Valentin Perko je diplomiral iz fotografije na FAMU v Pragi (FILMOVÁ A TELEVIZNi FAKULTA AKADEMIE MÚZICKÝCH UMĚNi V PRAZE). Kariero je začel kot snemalec dokumentarnih in reklamnih filmov, dejaven pa je tudi na televiziji. Posnel je številne nagrajene kratke in celovečerne filme s priznanimi režiserji: Morana (1994, Aleš Verbič), Ekspres, ekspres (1995, Igor Šterk), Nepopisan list (2000, Jane Kavčič), Petelinji zajtrk (2007, Marko Naberšnik). Na AGRFT-ju je predstojnik katedre za kamero.

Simon Tanšek je študiral na cenjeni akademiji FAMU v Pragi. Posnel je vrsto igranih celovečernih filmov in zanje prejel številne nagrade: V leru (1999, Janez Burger), Odgrobadogroba (2005, Jan Cvitkovič), Gremo mi po svoje (2010, Miha Hočevar), Srečen za umret (2012, Matevž Luzar). Poleg celovečernih filmov je bil direktor fotografije tudi pri številnih kratkih filmih ter reklamnih in glasbenih spotih. Na AGRFT-ju predava na katedri za kamero.

6) Zaklad Sulejmana Veličastnega (izr. prof. Arne Hodalič, VIST)
Čas predavanja: 15:00 – 15:45.

Oddelek za fotografijo Visoke šole za storitve (VIST) bo tudi letos sodeloval na Fotosejmu s predstavitvijo študija fotografije in fotografskih storitev. Potekal bo pregled portfolia, ki ga bodo za vse zainteresirane izvedli izbrani strokovnjaki iz referenčnih področij (sodelavci VIST), izredni profesor na VIST-u Arne Hodalič bo izvedel predavanje na temo Zaklad Sulejmana Veličastnega, obiskovalcem na voljo pa bo tudi demonstracija spretnosti v prenosni temnici.

Arne Hodalič je kot fotograf in aktivni udeleženec sodeloval na več odpravah (prečenje Papue Nove Gvineje: 1500 km s kanujem po reki Sepik; prečenje Sudanske puščave v čolnu po reki Nil; francoska jamarska ekspedicija Hunan 96 na Kitajskem; slovenska jamarska ekspedicija Oman 97; francoska znanstveno-jadralna ekspedicija v jugovzhodni Aziji "L'esprit de Bouganinville").

Svoja dela objavlja v najpomembnejših tiskanih medijih doma in v tujini; fotografije je razstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Je tudi avtor in soavtor več fotografskih monografij in fotografskih priročnikov, kot podvodni snemalec in koscenarist je sodeloval tudi pri snemanju več dokumentarnih filmov. Leta 2008 je prejel priznanje za pomembna umetniška dela s področja fotografije.

Zunanje povezave: Facebook stran:

Vir: Agencija Glasilka, Napovednik.com

Zemljevid