Festival urbane kulture #FUKSi 2018 - 2. dan

  • Kaj: Pop, indie, disco, funk, soul, r&b, trap, alternativa
  • Kdaj: sobota, 16.6.2018 od 20.00 do 2.00
  • Kje: Tobačna, Ljubljana
  • Prireditelj: Collegium Mondial Travel
  • Vstopnina: Dnevna od 14.90 eur, festivalska od 19.90 eur

#FUKSi 2018
FESTIVAL URBANE KULTURE
MORCHEEBA * UMEK * TEN WALLS * MATTER
SLADICA * MIKE VALE * URBAN PFEIFER * ŽIGA K.
glasba * druženje * šport * okusi * umetnost * narava
15. & 16. JUNIJ @ TOBAČNA MESTO, LJUBLJANA


Tobačna mesto v Ljubljani bo v petek, 15. in soboto, 16. junija gostilo glavni dogodek v sklopu Festivala urbane kulture Slovenije - #FUKSi 2018. V koncertnem delu bodo nastopili eden najbolj prepoznavnih velikih britanskih bendov, Morcheeba, tehno pionir Umek, prvak baltske elektronske scene, Ten Walls, vedno razigrani Matter, eklektična Sladica, pa tudi Mike Vale, Urban Pfeifer in Žiga K iz ekipe Vala 202.

- - - - -

MORCHEEBA se vrača v Ljubljano na krilih devetega albuma Blaze Away v sklopu nove svetovne turneje, ki jo bo preko samostojnih koncertov in kot nosilce festivalov popeljala čez vse kontinente. Na YouTubu že lahko slišite novi singel Never Undo, seveda pa na nastopu ne bodo manjkali hiti, kot so Rome Wasn't Built in a Day, Enjoy the Ride, Wonders Never Cease, Everybody Loves a Loser, Trigger Hippie in drugi.

Še prej pa bo Ljubljano, prvič po štirih letih pod milim nebom, razplesal fotr UMEK. Uroš se je v zadnjem času vrnil k robatemu, temačnejšemu, trdemu, tehnu, ki so ga navdušeno pograbile založbe Intec (Carl Cox), Form (Popof) in Tronic (Christian Smith). Teren mu bosta pripravila najprodornejši regionalni hišnik, MIKE VALE, in prekaljeni ogrevalec mojstrov, kot so Luciano, Oliver Dollar, Sonny Fodera in The Magician, URBAN PFEIFER. Za piko na i bo v sklopu plesnega petka prvič pri nas nastopil prvak baltske elektronske scene in znanec z vrhov lestvic, TEN WALLS.

Drugi večer bo žanrsko še bolj razgiban in pisan na kožo koncertni publiki. Osrednjim gostom festivala #FUKSi 2018 bo oder v Tobačno ogreli enkatni trojček MATTER, zaključni nastop je rezerviran za SLADICO, vse skupaj pa bo v celoto povezal ŽIGA K., didžej, ki sceno kultivira tudi kot glasbeni urednik Vala 202, v preteklosti pa se je kot sonični selektor razdajal tudi na MTV in s kolegi postavil Radio Terminal.


ZAČUTI UTRIP MESTA, KI ŽIVI IN DIHA
Urbani festival ob začetku poletja je del širšega projekta, ki bo v nadaljevanju obiskal še nekaj slovenskih mest, že v sklopu glavnega dogodka pa ob izbrani glasbi ponudil marsikaj tudi za ljubitelje športa, razvajanja brbončic, umetnosti in druženja v naravi. Del celodnevnega dogajanja bodo tudi ustvarjalne in aktivne delavnice za velike in male otroke, tržnica novih in starih reči, zeleni urbani kotiček, humanitarne kulinarične kreacije iz odpadne hrane (v sodelovanju institutom SURF in društvom Food For Life), na več točkah v prestolnici pa bo #FUKSi 2018 s programskim sklopom Mesto kot oder in igrišče prisoten že pred samim dogodkom.

Projekt organizira potovalna agencija za mlade Collegium Mondial Travel. Partnerja Festivala Urbane Kulture Slovenija sta Cockta in Red Bull.

- - - - -

MORCHEEBA
Izberite katerikoli datum letos in člani enega najbolj prepoznavnih britanskih bendov zadnjih 30 let vam bodo znali točno povedati, kje bodo tisti dan. Prvaki trip hopa, ki so že v zlati dobi MTV preskočili v srednji tok in z ducatom hitov in dvema UK Top 10 albumoma preživeli test časa še nikoli niso bili tako aktivni kot zdaj. Samostojno ali kot kot nosilci festivalskih programov bodo koncertirali od Brazilije in Avstralije, do Kitajske in Južne Afrike, s poletno evropsko turnejo pa se končno vračajo tudi k nam – z novim, že devetim albumom "Blaze Away", na katerem spet mešajo žanre v svojem značilnem slogu. Koncertna Morcheeba je seveda nekoliko hitrejša in energična kot nekatere njihove bolj umirjene izdaje, ki so obvezen soundtrack vsakega sodobnega čiliranja, seveda pa ob novi skladbah - na YouTubu že lahko poslušate "Never Undo" - na koncertih izvajajo tudi vse svoje velike hite, kot so "Rome Wasn't Built in a Day", "Enjoy the Ride", "Wonders Never Cease", "Everybody Loves a Loser", "Blindfold", "Trigger Hippie" ter mnogi drugi.

MATTER
Dacho, Tunja in Levanael so v zadnjih letih domačo glasbeno sceno razgibali z veliko mero svežine, tako v zvoku, kot načinu delovanja. Izstopajo po izgledu, v katerem ne manjkajo ne pelcmontli, ne zlatni lanci, ne satenasti šlafroki, zvoku, ki ga vedno spremlja odlična vizualna kulisa, fraze iz njihovega unikatnega jezika preskakujejo v urbani sleng, snemajo kratke filmčke, kot hipsterski boy bend premikajo falango zvestih navijačev, dve tretjini benda redno nastopata tudi kot didžeja, lomilec ženskih srčec, Dacho, pa se po Eni žlahtni štoriji razdaja še v eni žajfnici Gorske sanje. Bend, ki je Kamnik spet postavil v center domačega glasbenega dogajanja in s svojo muziko mimogrede pripravil teren še za eksplozijo domače new age trap scene.

SLADICA
Kreativno dete DJ Zedsa, ki se je v začetku tisočletja na glasbeno sceno prebil z ekipo Radyoyo, je sinonim za kakovosten glasbeni izbor, v katerem si podajajo roke in plesne korake r&b, soul, funk, hiphop, disco, nu-jazz in še marsikaj, kar diši po urbani muziki, mojster selekcijo bogati z digganjem manj zlajnanih plošč, editi in mash-upi, mikstejpi Sladica pa so pravi zbirateljski kosi. Sladici, ki se je razvila v ne prepogosto ponavljajočo se stalnico ljubljanskega nočnega življenja, bo pripadla čast zaključnega nastopa na festivalu, Zeds pa se bo tokrat razdajal v DJ izvedbi.

ŽIGA K – VAL 202
Glasbeni urednik Vala 202 ima še posebno dober nos za vse kar diši po indie sceni, kar predstavlja predvsem v oddaji Ožigosano. V preteklosti je deloval tudi v glasbenem založništvu, sodeloval pri organizaciji koncertov, bil je glasbeni urednik regionalne veje MTV ter soustanovitelj radia Terminal. Na drugem dnevu festivala #FUKSi bo vezni element med Matter, Morcheebo in Sladico.

 

Zunanje povezave: FB dogodekMorcheebaMatterSladicaŽiga K - Val 202

Vir: Collegium Mondial Travel, Napovednik.com

Video

Zemljevid