Festival urbane kulture #FUKSi 2018 - 1. dan

#FUKSi 2018
FESTIVAL URBANE KULTURE
MORCHEEBA * UMEK * TEN WALLS * MATTER
SLADICA * MIKE VALE * URBAN PFEIFER * ŽIGA K.
glasba * druženje * šport * okusi * umetnost * narava
15. & 16. JUNIJ @ TOBAČNA MESTO, LJUBLJANA


Tobačna mesto v Ljubljani bo v petek, 15. in soboto, 16. junija gostilo glavni dogodek v sklopu Festivala urbane kulture Slovenije - #FUKSi 2018. V koncertnem delu bodo nastopili eden najbolj prepoznavnih velikih britanskih bendov, Morcheeba, tehno pionir Umek, prvak baltske elektronske scene, Ten Walls, vedno razigrani Matter, eklektična Sladica, pa tudi Mike Vale, Urban Pfeifer in Žiga Klančar iz ekipe Vala 202.

- - - - -

MORCHEEBA se vrača v Ljubljano na krilih devetega albuma Blaze Away v sklopu nove svetovne turneje, ki jo bo preko samostojnih koncertov in kot nosilce festivalov popeljala čez vse kontinente. Na YouTubu že lahko slišite novi singel Never Undo, seveda pa na nastopu ne bodo manjkali hiti, kot so Rome Wasn't Built in a Day, Enjoy the Ride, Wonders Never Cease, Everybody Loves a Loser, Trigger Hippie in drugi.

Še prej pa bo Ljubljano, prvič po štirih letih pod milim nebom, razplesal fotr UMEK. Uroš se je v zadnjem času vrnil k robatemu, temačnejšemu, trdemu, tehnu, ki so ga navdušeno pograbile založbe Intec (Carl Cox), Form (Popof) in Tronic (Christian Smith). Teren mu bosta pripravila najprodornejši regionalni hišnik, MIKE VALE, in prekaljeni ogrevalec mojstrov, kot so Luciano, Oliver Dollar, Sonny Fodera in The Magician, URBAN PFEIFER. Za piko na i bo v sklopu plesnega petka prvič pri nas nastopil prvak baltske elektronske scene in znanec z vrhov lestvic, TEN WALLS.

Drugi večer bo žanrsko še bolj razgiban in pisan na kožo koncertni publiki. Osrednjim gostom festivala #FUKSi 2018 bo oder v Tobačno ogreli enkatni trojček MATTER, zaključni nastop je rezerviran za SLADICO, vse skupaj pa bo v celoto povezal ŽIGA K., didžej, ki sceno kultivira tudi kot glasbeni urednik Vala 202, v preteklosti pa se je kot sonični selektor razdajal tudi na MTV in s kolegi postavil Radio Terminal.


ZAČUTI UTRIP MESTA, KI ŽIVI IN DIHA
Urbani festival ob začetku poletja je del širšega projekta, ki bo v nadaljevanju obiskal še nekaj slovenskih mest, že v sklopu glavnega dogodka pa ob izbrani glasbi ponudil marsikaj tudi za ljubitelje športa, razvajanja brbončic, umetnosti in druženja v naravi. Del celodnevnega dogajanja bodo tudi ustvarjalne in aktivne delavnice za velike in male otroke, tržnica novih in starih reči, zeleni urbani kotiček, humanitarne kulinarične kreacije iz odpadne hrane (v sodelovanju institutom SURF in društvom Food For Life), na več točkah v prestolnici pa bo #FUKSi 2018 s programskim sklopom Mesto kot oder in igrišče prisoten že pred samim dogodkom.

Projekt organizira potovalna agencija za mlade Collegium Mondial Travel. Partnerja Festivala Urbane Kulture Slovenija sta Cockta in Red Bull.

- - - - -

UMEK
Regionalni pionir elektronske godbe, eden najbolj priljubljenih tehno didžejev na planetu, debelo desetletje tudi član prestižne lestvice Top 100 DJs, za večino domačih rejverjev pa enostavno Fotr, bo prvič po štirih letih nastopil pod ljubljanskim milim nebom. Nosilec prvega večera festivala FUKSi se je v zadnjem obdobju vrnil k bolj robatemu, temačnejšemu, trdemu, energičnemu tehnu, ki so ga pograbile tudi založbe Intec (Carl Cox), Form (Popof) ter Tronic (Christian Smith), medtem ko Billy Nasty serijsko izdaja elektro izdaje Zete Reticule.

TEN WALLS
Kronski dragulj v opusu litovskega didžeja in producenta Marijusa Adomaitisa, ki je glasbeno pot začel kot fagotist, je skladba "Walking With Elephants". Ta je po vroči ibiški sezoni prebila okvire klubske scene in osvojila 6. mesto britanske lestvice malih plošč, uredništvo kubske biblije Mixmag pa jo je izbralo za drugi največji hit leta. Izjemen vzpon največjega zvezdnika litovske elektronske scene je le nekaj mesecev zatem presekala homofobna izjava, zaradi katere so se mu odrekli številni vplivni festivali in klubi pa tudi matična agencija in založba. Marijus se je za izjavo pokesal in javno opravičil ter začel kariero spet graditi z ničle. Kot odličen producent in didžej se zadnje čase uspešno vrača na svetovno sceno, še pred vročim festivalskim poletjem pa bo svoje kvalitete prvič predstavil tudi v Sloveniji.

MIKE VALE
Eden mednarodno najbolj aktivnih house didžejev iz regije se je na globalno sceno prebil kot Umekov varovanec, kasneje pa ga je pod okrilje vzel še ikonični Roger Sanchez. Mariborčan glasbo redno izdaja pri priznanih založbah, kot so Undr The Radr (Sanchez), Glasgow Undergorund, Toolroom (Mark Knight) ter Insomniac, kot didžej pa na neskončni turneji razgibava plesišča od Severne Amerike do Azije. Njegov potencial je že večkrat izpostavil tudi Beatport, po njegovih izdajah segajo mojstri, kot so Jamie Jones, Marco Carola in Carl Cox, njegova muzika pa se redno vrti tudi na BBC Radio 1.

URBAN PFEIFER
Rezident serije zabav XO je eklektični mojster krotenja hišnih groovov, bližje so mu sicer temačnejše inačice žanra, srce pa mu utripa v ritmu razposajenih afriških tolkal. V Kurzschlussu je ogrel Luciana, v Cirkusu Oliverja Dollarja, Sonnyja Fodero in The Magiciana, je pa tudi običajni osumljenec afterjev in jadranskih boat partyjev. Na enem od teh je že spravil v varni pristan tudi kralja razvrata Ricarda Villalobosa.

 

Zunanje povezave: FB dogodekUmekTen WallsMike ValeUrban Pfeifer

Vir: Collegium Mondial Travel, Napovednik.com

Video

Zemljevid