Odprtje festivala Svetlobna gverila

Yoko Seyama: Melody Dots 14 – Colour / Melodične točke 14 – barva & Saiyah #2

instalaciji

Instalaciji temeljita na uporabi t.i. dihroičnega stekla, ki prepušča oziroma odbija različne spektre svetlobe. Umetnica dosega z njim osupljive vizualne učinke: njena preprosta in vizualno prepričljiva dela prostor pretvarjajo v meditativne ambiente, kjer se odvija neprekinjeni performans žive barvne tvarine. Melodične točke 14 – barva predstavljajo gibljivo skulpturo, katere osrednji element tvori več manjših steklenih barvnih diskov. Njihovo gibanje ustvarja abstraktno koreografijo, pospremljeno s kompozicijo skladatelja Dirka Haubricha. Ambientalna poslastica Saiyah #2 preobraža galerijo v gibko geometrično krajino, ustvarjeno s pomočjo večjih steklenih plošč in zrcal, kjer se živopisne ploskve levijo v svojevrstno manifestacijo barvnih harmonij.

Yoko Seyama (Tokio, 1980) je multimedijska umetnica in scenografka, specializirana za prostorske postavitve in ambientalno umetnost. Pri ustvarjanju s svetlobo raziskuje sodobne tehnološke elemente in naravne materiale. Kot scenografka sodeluje pri projektih sodobnega plesa in glasbe. Doštudirala je arhitekturo na Univerzi Musashino Art v Tokiu, podiplomski študij na interdisciplinarni smeri s področja znanosti in umetnosti pa zaključila na Kraljevi akademiji za umetnost v Haagu. Živi in dela v Berlinu.

 

Aleksandra Stratimirović & Athanassios Danilof: Colour Wheels / Barvni krogi

objekti

Niz treh objektov je zasnovan kot vizualni instrument, ki skuša s pomočjo barvnih aranžmajev gledalca popeljati h karseda neposredni izkušnji svetlobe in barve. Triptih ustvarja minimalistično intimno okolje, ki na gledalca učinkuje s svojo kromatičnostjo: posamičen objekt tvori več svetlobnih krogov, katerih ton, intenziteta in svetlost gradi meditativno vizualno izkušnjo. Projekt naglaša različne tonalne ubranosti in kontraste, s čimer gradi lastno barvno semantiko in se tako priklanja dolgi zgodovini znanstvenega raziskovanja barv in barvnih teorij. Projekt se je leta 2016 v Londonu na DARC Awards uvrstil na 2. mesto za najboljšo nizkoproračunsko svetlobno zasnovo.

Aleksandra Stratimirović je po diplomi na Fakulteti uporabnih umetnosti in oblikovanja v rodnem Beogradu študij nadaljevala na Univerzi za umetnost in obrt (Konstfack) ter na Kraljevem inštitutu za tehnologijo (KTH) v Stockholmu, kjer se je specializirala za oblikovanje svetlobe. Je avtorica več javnih svetlobnih postavitev. Athanassios Danilof se je na magistrskem študiju na Built-Environment-University College v Londonu specializiral za svetlobo in osvetljevanje. Od leta 2004 deluje na področju svetlobnega oblikovanja v arhitekturi: do sedaj je realiziral številne odmevne in nagrajene projekte tako za zasebne kot za javne naročnike. Živi in dela v Atenah.

Projekt je nastal v sodelovanju s Targetty Sankey Spa.

 

Boštjan Čadež: Kolorama

instalacija

Gonilo Kolorame se skriva v želji po totalni razgradnji digitalne podobe, kar Čadež dosega s pomočjo robustne mehanike. Osrednji gradnik postavitve je običajni DLP (Digital Light Processing) video projektor, katerega žarek je Čadež podvrgel visokofrekvenčni rotaciji, s čimer je digitalno podobo razpršil po prostoru. Ker naprava z DLP tehnologijo ne projicira vseh treh osnovnih barv hkrati, temveč pošilja na lečo zaporedje treh enobarvnih inačic iste podobe, se pred gledalcem izriše barvna struktura, ki predstavlja popolno izničenje vizualne koherence prvotne podobe. Projekt prevprašuje del naše vidne resničnosti, ki jo imamo že skoraj za samoumevno, hkrati pa nakazuje vlogo primarnih barv pri zasnovi katerekoli podobe.

Boštjan Čadež (Ljubljana, 1979) je študiral industrijsko oblikovanje na ALUO v Ljubljani. V zadnjih letih se kot intermedijski umetnik osredotoča predvsem na področje računalniške, v realnem času generirane in generativne grafike ter robotike, ki jih predstavlja v obliki performansov ter instalacij. Za svoja dela na področju oblikovalskih oziroma programerskih inovacij je prejel več uglednih nagrad in priznanj. V preteklosti je deloval tudi na področjih grafitov, ulične umetnosti in VJ-anja. Leta 2013 je prejel nagrado Zlata ptica v kategoriji intermedijske umetnosti.

KOPRODUKCIJA: MGML

Zunanje povezave: Svetlobna gverilaSvetlobna gverila FacebookSvetlobna gverila Instagram

Vir: Strip Core / Forum Ljubljana, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Yoko Seyama, Aleksandra Stratimirović, Athanassios Danilof, Boštjan Čadež

Naročite se na email listo prireditelja Strip Core / Forum Ljubljana:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid