Odsev prihodnosti z dijaki SŠOF Ljubljana

Na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo Ljubljana so se v evropsko leto kulturne dediščine vključili s projektom, ki  je nastajal in se razvijal v okviru učnih vsebin ter kreativnih delavnic pri predmetih osnove varovanja dediščine in bivalne kulture na likovni gimnaziji. Vzporedno je nastajala fotografska kulturna dediščina (nastajala je v studiu in na terenu). Dijaki so v ospredje so postavili sedem slovenskih mojstrovin, sedem kvalitet,  ki nam omogočajo obstoj in razvoj ter zagotavljajo prepoznavno in obstojno identiteto v globaliziranem svetu: čebelarstvo, hmeljarstvo,  les, klekljane čipke,    kurenta, škocjansko podzemlje in Ivana Cankarja. Pri predmetu osnove varovanja dediščine so teh sedem različnih izhodišč poustvarili v uporaben izdelek – šal, ki je narejen po najstarejši rokodelski tehniki – polstenju. Šale so izdelali po tehniki mokrega polstenja. Raziskali so izbrano dediščino z vidika vsebine in njeno sporočilo oživili v uporaben oblačilni izdelek. Sporočilo je največkrat nastalo v obliki stiliziranih vzorčnih motivov, ki so jih na kompozicijsko različne načine vključevali v trak, ki je služil za podlago. Povezovali so jih v harmonično celoto ali pa so izpostavili posamezen motiv – vzorec. Tudi s pomočjo novih tehnologij so nastali vzorci, ki poleg tega, da izpričujejo nekatere vidike identitete, ki jo lahko razumemo tudi kot odsev preteklosti, na zanimiv način izražajo ambicijo ljudi nekega prostora in časa, da oblikujejo pogled v prihodnost.

RAZSTAVLJAJO DIJAKI: Hana Bajt, Nika Bučan, Lara Dobnikar, Anuška Đogić, Matic Erjavec, Aljaž Galič, Nik Ham, Eva Hočevar, Anja Hren, Daša Ivanuša, Rina Jurjevčič, Tia Kojterer, Klara Kolednik, Barbara Koželj, Mojca Lunar, Maša Majnik, Manca Mravlja, Zia Perko Rogelj, Viktorija Peternel, Ana Pokovec, Melisa Ponjević, Enola Semenič Nabergoj, Nina Sevšek, Tija Šadl Praprotnik, Lili Šubic, Anže Turk, Ines Velić, Špela Vene, Tinkara Zajec, Vid Zorko, Tea Anzelm, Ana Arhar Finžgar, Pika Basaj, Tadeja Berghaus, Ajda Bole, Iva Drole, Daša Dulc, Lana Erjavec, Eva Gorjanc, Jaka Gruden, Neja Gudlin, Pia Kos, Gašper Kunaver, Klara Maček, Alja Mlekuž, Julija Mur, Lucijan Osvald, Patricija Pirc, Hana Pogačnik, Maša Potokar, Živa Rac, Nina Ravnik Palka, Tia Skok, Sara Stražišar, Ajda Svetič, Ana Urbiha, Neža Urbiha, Hana Zadnikar, Nika Žilavec.

AVTORJI FOTOGRAFIJ: Eva Semolič, Lucija Maver, Primož Kandare, Rebeka Fridrih Gosak, Andraž Vončina, Luana Krameršteter, Domen Vinko, Ana Debeljak, Kristina Potisek, Veronika Brvar, Vita Gradič

MENTORICI ZA POLSTENJE: Karmen Klobasa, Terezija Kastelic

MENTOR PRI PREDLOGAH ČIPKE: Peter Rau

MENTORICA FOTOGRAFIJE: Sonja Lebedinec 

TEHNIČNA POMOČ: Igor Stanko, Alojz Sterle

OBLIKOVANJE PLAKATA IN TRANSPARENTA: 
Blaž de Gleria

Razstava je postavljena v Plečnikovem hodniku, v kotičku za skupinsko učenje (v podaljšku Plečnikovega hodnika) in v Kavarni Narodne in univerzitetne knjižnice. Ogled razstave je brezplačen (ponedeljek - petek od 9.00 do 20.00, ob sobotah od 9.00 do 14.00).

 

Vir: Narodna in univerzitetna knjižnica, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Narodna in univerzitetna knjižnica:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid