Nebojša Pop-Tasić ONJEGIN

Nebojša Pop-Tasić

ONJEGIN

Po motivih romana Aleksandra Sergejeviča Puškina Jevgenij Onjegin

Krstna uprizoritev

 

Režiserka Yulia Roschina

Dramaturginja Alja Predan

Scenografka in kostumografka Vasilija Fišer

Avtor glasbe Branko Rožman

Avtor video projekcije in oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž

Svetovalca za odrski gib Natalia in Ravil Sultanov

Svetovalec za ples Matjaž Farič

Lektor Jože Volk

 

Igrajo

Vojko Belšak

Tanja Potočnik

Aljoša Koltak

Minca Lorenci


 

Aleksander Sergejevič Puškin je bil utemeljitelj moderne ruske literature v obdobju romantike, cenili so ga kot največjega ruskega pesnika, izjemno pomemben pa je bil tudi kot pisatelj in dramatik. Avtor odrske priredbe Puškinovega romana je Nebojša Pop-Tasić, ki je v slovenskem prostoru znan kot vsestranski gledališki avtor, režiser, dramaturg, avtor glasbe, zelo uspešen pa je tudi kot filmski scenarist. Režiserka krstne uprizoritve je Yulia Roschina, ki je za režijo Pop-Tasićeve dramatizacije Gospe Bovary prejela Borštnikovo nagrado za režijo leta 2015.

Znameniti roman v verzih Jevgenij Onjegin je klasično delo ruske književnosti. Pesnitev ima za osnovo epsko podlago, ki se ji pridružujejo lirske sestavine, pa tudi ironija in satira. Objavljen je bil po delih med letoma 1825 in 1832, v celoti pa je izšel leta 1833. Nastajal je kar sedem let, štiri mesece in sedemnajst dni.

Jevgenij Onjegin je peterburški plemič, ki ima vse, vendar je zdolgočasen in naveličan življenja. Na podeželskem posestvu spozna sestri Olgo in Tatjano. Njegov prijatelj Lenski je zaljubljen v Olgo, sam pa začne dvoriti Tatjani. Tatjana se vanj zaljubi in mu v pismih izpove svoja čustva. A nestanovitni Onjegin jo zavrne in začne izkazovati svojo pozornost njeni sestri Olgi. S tem prizadene in užali prijatelja Lenskega. Pomerita se v dvoboju, v katerem je Lenski ubit. Kasneje se Onjegin zave svoje ljubezni do Tatjane, a je že prepozno. Tatjana se je medtem že poročila in nikakor ne bo prelomila poročne zaobljube. Možu bo zvesta, čeprav Onjegina nikoli ne pozabi.

 

Zunanje povezave: SLG Celje - ONJEGIN

Vir: Slovensko ljudsko gledališče Celje, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Slovensko ljudsko gledališče Celje:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid