EX AURO - Maria Keck&Tomaž Pačnik

EX AURO (Maria Keck & Tomaž Pačnik)EX AURO je plesno-glasbeni projekt (world-jazz-fusion), v katerem sta svoje 'zlate vizije' združila Maria Keck in Tomaž Pačnik.

Maria Keck (Madžarska/Španija; ples/vokal) je diplomirala iz sodobne koreografije na Madžarski plesni akademiji (Hungarian Dance Academy) ter iz glasbene terapije (Master of Music Therapy) na univerzi v Alcalá de Henares. Razvila je svojo metodo poučevanja plesa, ki temelji na doseganju ravnovesja med učenjem različnih plesnih jezikov (flamenco, sodobni stili) in svobodnim, kreativnim ter osebnim izražanjem na terapevtski način.

S svojim znanjem je kot profesorica pet let sodelovala v Raziskovalnem centru plesa in flamenca v Novem Sadu (Srbija), v Plesnem združenju Pécs (Madžarska) ter na Plesni akademiji Octopont (Budimpešta). Od leta 2002 je sodelovala tudi na mnogih workshop-ih na Madžarskem, Hrvaškem, Norveškem, Japonskem, v Sloveniji, Srbiji, Angliji, Španiji in Argentini.

Maria Keck je od leta 2007 kreativna vodja skupine Nuestro Aire, od leta 2010 pa tudi skupine De Cobre. V obeh projektih sodeluje kot koreografinja, plesalka, skladateljica in pevka. Od leta 2011 je članica skupine Miguel Reyes Sextet, ustanovila je tudi skupino Ethnómada z Trio Olivares. Od leta 2013 je soustanoviteljica projekta Flamenco Nuevo, skupaj s sodobnio-eksperimentalno pevko, Evelin Tóth.

Trenutno živi v Madridu, kjer poleg razvijanja svojih mnogih projektov deluje tudi kot flamenco plesalka v različnih flamenco tablaos-ih.

 

Tomaž Pačnik (Slovenija; klavir) je že dolgo del tako slovenske, kot tudi mednarodne etno-jazz scene. Med vsemi projekti pa najpomembnejši še vedno ostaja glasbena skupina Jazoo, etno-jazz-fusion zasedbe, ki neprekinjeno deluje že skoraj 22 let.

Tomaž Pačnik je leta 2002 končal Konservatorij za jazz in zabavno glasbo v Ljubljani ter kmalu zatem dobil številne ponudbe za sodelovanje z različnimi glasbeniki in skupinami, med katerimi so bili tudi: Planet Groove, Šank rock, Jadranka Juras, Vlado Kreslin...

Poleg nastopanja je zadnjih 15 let veliko svojega časa posvetil glasbenemu izobraževanju mladine, v zadnjih letih pa je z njimi ustvaril nekaj odmevnih odrskih predstav in plesno-glasbenih produkcij (Jukebox.app, Diaspora*, Projekt 96), s katerimi so se predstavili po različnih krajih Slovenije, pa tudi v sosednji Avstriji.

Kot že omenjeno, ga najbolj definira skupina Jazoo, ki jo je ustanovil že leta 1996. Zadnjih deset let skupina večinoma nastopa v tujini, zlati v Angliji, kamor se je preselil njihov basist. Jazoo je prejel Bernekerjevo nagrado (Slovenija) za izvirnost in prispevek k kulturi ter izdal šest avtorskih albumov, od katerih je večino kompozicij napisal prav Tomaž Pačnik.

V zadnjih letih pa je vse bolj vpleten v flamenco ter projekte, ki jih ta zvrst prinaša.

 

Rezultat njunega skupnega raziskovanja je vroča mešanica flamenca ter ostalih eksotičnih glasbenih zvrsti – EX AURO. V kratkem času, odkar nastopata, sta se že predstavila na nekaj mednarodnih odrih, nazadnje na festivalu Modoars v Skopju (Makedonija).

 

Maria Keck – ples, vokal
Tomaž Pačnik – klavir

Vstopnina: 5 €
Rezervacija:
031 34 36 30
tomaz.pacnik@gvido.si                                                                                                   

Vir: GVIDO Društvo, Napovednik.com

Zemljevid