Lila Prap: Zmaji?!

OTVORITEV RAZSTAVE bo v sredo, 30.5.2018, ob 19.00. 

Razstava ilustracij Lile Prap iz knjige Zmaji?! je v resnici slikarska razstava. Z vrhunsko ilustracijo je že tako, da je tudi vrhunska likovna umetnost. To se zdi samoumevno, toda ni vedno tako. Posamezne ilustracije delujejo kot slike same po sebi, nekatere druge pa dobro delujejo predvsem v kontekstu knjige, ko so v spremstvu besedila. Liline so kot del knjige odlične ter enako izvrstne tudi kot posamezni eksponati na razstavi. Za skoraj vse Liline knjige velja, da so skoz in skoz njene. Vse v knjigah je njeno, ideje, besedila, slike in oblikovanje. Zato imamo v založbi s pripravo teh knjig zelo malo dela. Ob izidih pa je vedno prešerno.

Knjige Lile Prap so prislovično svetovljanske. To ni le prijazna fraza, o tem pričajo prevodi njenih del po vsem svetu. Z naštevanjem prevodov bi lahko začeli v Južni ali Severni Ameriki, Evropi, Aziji ali Avstraliji. Na Japonskem je zvezda, na sejmih Kitajci nestrpno čakajo na novo knjigo in podobno. Iz Južne Afrike so se oglasili, saj tudi njih zelo zanimajo in bi jih prevedli v ne-vem-koliko lokalnih narečij. Ta trenutek vem le za 38 jezikov, vendar se mi zdi, da nimam ravno aktualnih podatkov.

Lilina estetika in izvedba sta enako navdušujoči na vseh koncih sveta, kar je zanimiva uganka. Na prvi pogled so njene slike zelo preprosta dela. Enostaven je dizajn slike, nenavadna risba z debelo deževnikasto črno črto, polja med linijami pa so pobarvana s skoraj čisto, enovito barvo. A prvi vtis vara oziroma že na drugi pogled ugotovimo, da gre za skrbno preštudirano arhitekturo kompozicije. Vsaka slika v procesu nastajanja pretrpi zelo veliko drobnih premikov in precej papirja roma v koš, dokler ni taka, da je Lila zadovoljna. In ona nikakor ni hitro zadovoljna, prej obratno. Nato nanaša barve v obliki barvnih kred. Vsaka barva pa vsebuje vsaj štiri, pet odtenkov. Potrpežljivo, z izjemno občutljivostjo na površino polaga prašne pajčevine barve. Na koncu je učinek žarenja barv ena sama vibracija. Tudi v tej fazi se ji kdaj "zalomi", zgodi se drobna "napaka" in delo na sliki se začne znova.

Ob vsej tej perfekciji niti za trenutek ne moremo odmisliti odličnega humorja, ki je bistveni element pri nastanku knjige. Je nekakšen vzrok za vse njeno početje. Da, humor, vendar podprt z zelo nevidnim strokovnim študijem in veliko posvetovanja s strokovnjaki za področje, ki ga obravnava v besedilu.

Knjiga Zmaji?! je že njena dvajseta avtorska slikanica. Vsako leto naredi eno in vsaka je uspeh.

Lila je slikarka, na katero tradicija slovenske ilustracije ne deluje naravnost, mogoče le v odnosu do dela. Ona je samosvoja in edinstvena. Pri njej s tem ni šale.

Pavle Učakar,
likovni urednik pri založbi Mladinska knjige

 

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Mladinska knjiga založba d.d.

 

Za obisk razstave priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

Vir: Ljubljanski grad, Napovednik.com

Zemljevid