Ariel Pink

Edinstveni glasbeni vizionar in boter nostalgično ležernega lo-fi retro popa, nezgrešljivega zvoka 21. stoletja, Ariel Pink prihaja prvič v Slovenijo! V svoj odpiljeno privlačen svet nas bo odpeljal tudi s pomočjo septembra izdanega albuma, ki so ga kritiki razglasili za eno najbolj impresivnih indie rock izdaj desetletja in eno Pinkovih najboljših plošč sploh. Pinku se bo na turneji pridružil Jorge Elbrecht, vodja benda violens, ki bo predstavil svojo novo retrospektivno ploščo.

Multi-instrumentalist in pevec Ariel Marcus Rosenberg oziroma Ariel Pink je v svojem rodnem Los Angelesu veljal za posebneža, ki je pod vplivom takšnih in drugačnih žanrov ter substanc dolga leta snemal lastne skladbe na kasete in gojil lastno lo-fi zvočno estetiko. Leta 2004 je njegova edinstvena glasba tako navdušila kultno psihedelično zasedbo Animal Collective, da ga je nemudoma podpisala k svoji založbi, a pravi preboj je prišel po prestopu k znameniti založbi 4AD. Zanjo je Pink posnel svoj prvi pravi, izpiljeni album, Before Today, ki je sezul dvomljivce in bil razglašen za enega najboljših albumov leta 2010, Pitchfork pa je prvi single z albuma, "Round and Round", razglasil celo za najboljšo skladbo leta. Od takrat je Ariel Pink zacementiral svoj status kot boter t. i. chillwave oziroma hypnagogic pop zvoka, sanjavo megličastega retro popa, ki se z zvrhano mero nostalgije napaja v radiu prijaznih godbah iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Po uspešnih samostojnih albumih Mature Themes in Pom Pom ter sodelovanjih z glasbenimi zvezdami, kot so Sky Ferreira, Charli XCX, Miley Cyrus, Theophilus London, The Avalanches, Weyes Blood in MGMT, se je septembra vrnil k svojim glasbenim koreninam na novi, okusno okleščeni mojstrovini Dedicated to Bobby Jameson, prvi za brooklynško založbo Mexican Summer. Album, posvečen tragičnemu kalifornijskemu glasbeniku Bobbyju Jamesonu, so pri medijih, kot sta The 405 in The Needle Drop, pohvalili kot enega Pinkovih najboljših. Veselimo se torej lahko koncerta virtuoza, čigar unikatna, v nostalgično toplino mladosti zazrta godba je kot nalašč za obujanje spominov v zadnjih izdihljajih poletja. Večer bo otvoril Jorge Elbrecht, glasbenik in vizualni umetnik, ki je na prelomu tisočletja ustanovil cenjen umetniški kolektiv Lansing-Dreiden, zatem nadaljeval kot vodja kitarskega pop benda violens, trenutno pa kot samostojen izvajalec obuja novovalovsko synth-pop estetiko. Poleg prijateljstva z Arielom Pinkom med drugim sodeluje tudi s Kirinom J. Callinanom in Tamaryn, letos pa je izdal retrospektivno ploščo še neizdanega materiala Here Lies. Vstopnice že v prodaji prek spleta in na Eventimovih prodajnih mestih. Organizacija: Kino Šiška.

Zunanje povezave: Ariel Pinkwww.youtube.com/watch?vwilqau4s-_swww.youtube.com/watch?vnwe76n7j0eiJorge Elbrechtwww.youtube.com/watch?vumfewsudja8

Vir: Center urbane kulture Kino Šiška, Napovednik.com

Zemljevid