Borut Savski (SLO) - Disinformation (GB)

Z veseljem najavljamo drugi koncertni dogodek cikla ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO.

Dva zvočna in intermedijska prvaka in raziskovalca elekričnih analognih in digitalnih impulzov in senzoričnih aparatur.

Borut Savski bo se bo z razrivanjem zvočne grude in uporabo algoritemskih naprav v kreiranju Ode izgubljenemu individuumu v duel spustil s skladbo Glasovne žice- Vocal Strings. 

Disinformation (Joe Banks) pa bo v skladbi Stargate usmeril svoje osti skozi aktivne module elektomagnetnega radijskega hrupa in oddajal signale skozi prizmo psihologije percepcije in ilizije.

Njuno premierno in v Ljubljani nastalo delo se imenuje National Grid.

Več o programu večera:

Borut Savski Glasovne žice- Vocal Strings

V navzkrižnih nepredvidljivih soodvisnostih glasu in generiranega zvoka se bom znašel kot umetnik in razkrival zvočne grude na levo in na desno (polovico). Glas v primarni obliki – pred besedo, zvok ("žica/ struna") – pred glasbo. V skladbi enakovredno sodelujejo različni algoritemski pristopi/ naprave. Glede na kontekst večera, sem se odločil za intimno zasnovo, v kateri vse prihaja od znotraj (navzven). Oda izgubljenemu individuumu.

Disinformation Stargate (radijski hrup Sonca)

Medtem ko se Sončevi blišči bodisi rablinjo v vesolju bodisi jih povleče nazaj na površje Sonca, pa izbruh udarnih valov sevanja udari navzven in poveča hitrost Sončevega vetra. Ob udarcu se magnetosfera Zemlje deformira kot žogica za tenis, ki udari ob kladivo. Električni tokovni vodi pregorijo, saj se v elektroenergetskem sistemu in podmorskih kablih z izmeničnim tokom inducirajo prehodni enosmerni tokovi: motnje v ionosferi popačijo ali onemogočijo radijsko komunikacijo, sprejem signala GPS in TV-signala: sateliti se pokvarijo in zaidejo s smeri: pride do napačnega proženja živčnih impulzov pri astronavtih: polarni sij na nebu se okrepi: radijski valovi zelo nizkih frekvenc (VLF) odmevajo po nočni obli … Preden koronarni masni izbruh seže do Zemlje, lahko mine od 6 do 40 ur, ob njegovem nastanku pa se v zgornjih slojih Sončeve atmosfere vzburi lokalna plazma in sproži radijske emisije, ki do Zemlje prispejo s svetlobno hitrostjo.

Borut Savski & Disinformation National grid
Zvoki priključnega kabla transformatorja pod napetostjo

Pulzirajoči nizkotonski zvok sproža asociacije na najbolj primarne antropomorfne elemente v glasbi – utripanje človeškega srca, hipnagoške spomine občutenj zarodka in dojenčka, seizmološko aktivnost, bobnenje groma (Jimi Hendrix je trdil, da je njegov najstarejši spomin iz otroštva prizor nevihte) in celo na vojno. National grid projekta Disinformation je nizkotonska zvočna instalacija, ki se napaja neposredno iz priključnega kabla električnega transformatorja pod napetostjo. National grid ponuja dejanske zaznavne dokaze onesnaženja okolja z elektromagnetnim valovanjem, gre za prikaz vsebovanih glasbenih značilnosti izmeničnega toka, pulzne učinke, arhitekturno akustiko lastnega razstavišča, formulo za udejanjanje in brisanje futuristične zvočne umetnosti, katarzičen odziv na pritisk urbanega življenja in monolitni zvočni zapis, namenjen genijem elektrifikacije.

ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO je cikel elektrokustičnih performativnih zvočnih dogodkov, ki predstavljajo premierna dela – plod sodelovanja slovenskega in mednarodnega umetnika, kurator Brane Zorman.
 
Produkcija: CONA, 2018
Koprodukcija: CUK Kino Šiška
 
Program CONE podpira Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo, posamezne
projekte podpira Ministrstvo za kulturo RS.

 

Vir: Cona, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Cona:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid