Postno predavanje v Rotundi sv. Elija v Kopru

Prireditelj: Župnija Koper in Klub krščanskih izobražencev.

Vljudno Vas vabimo na postno predavanje, ki ga pripravljata Župnija Koper in Klub krščanskih izobražencev.

Dr. Primož Krečič bo govoril o sporočilu turinskega prta in Jezusovi žrtvi za naše odrešenje. Prt, v katerega je bilo po smrti ovito Kristusovo telo, je ena najbolj znanih, pa tudi znanstveno raziskanih relikvij na svetu.
Predavanje bo v sredo, 14. marca 2018 ob 19.h v Rotundi sv. Elija za dijaškim domom v Kopru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ROTUNDA BLAŽENEGA DIAKONA SVETEGA ELIA

Predromanska rotunda svetega Elia je najstarejša koprska sakralna zgradba in je poimenovana po diakonu Eliju, rojenemu v Kaštaboni kjer ga vsako leto počastijo s slovesno procesijo po vasi in z romanjem na njegov grob v koprsko katedralo. V Kopru je misionaril v prvem stoletju in velja za apostola Kopra in misijonarja celotne Istre.

Rotunda s svojo obliko spominja na rimski Panteon. Je nekakšen Panteon vseh koprskih svetnikov.

V skoraj 1500 letni zgodovini koprske Cerkve je tu bila najprej krstilnica v kateri so krščevali tudi iz okoliških mest (Izole).Škof Paolo Naldini jo je dal obnoviti in je služila v sakralne namene.V začetku 20. stol. je tu imelo sedež društvo Beato Elio, ki je združevalo meščane in kmečko prebivalstvo s podeželja v veri in solidarnosti. V povojnih letih pa je bil tu kiparski atelje.

S prihodom dr. PRIMOŽA KREČIČA v koprsko župnijo, se od jeseni 2013 tu vsako sredo odvijajo prijetni pogovori, predstavitve knjig, srečanja, koncerti. Za mesto Caput Histriae - tu domuje koprska univerza, so ta srečanja lep izziv in povabilo študentom in dijakom in vsem, ki si želijo novih spoznanj in duhovne obogatitve

na temelju krščanske rasti.Lepo obiskani večeri nas opogumljajo in spodbujajo. Srečanja organizira Koprska župnija.

Vera nas navdušuje, Bog nam daje moč, v srcu je usmiljenje.

IDHD

Vir: darjo gregorič, Napovednik.com

Zemljevid