Velikani morskih globin

V Arboretumu Volčji Potok smo sredi maja 2017 ob bok dinozavrom postavili novo razstavo, na kateri se boste iz oči v oči srečali z morskimi velikani. V parku smo razstavili več kot 10 kitov v naravnih velikostih – najdaljši med njimi merijo skoraj 25 m. Za razliko od naših dosedanjih razstav na temo živali je bila v celoti izdelana v Arboretumu in je vsebinsko izčrpnejša. Sorodne postavitve smo do sedaj lahko videli na Islandiji, v Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike.

Da bi obiskovalcem približali skrivnostno življenje največjih živečih sesalcev, smo v naravni velikosti izpostavili predvsem tiste kite, ki živijo v Sredozemlju in zaidejo tudi v Jadransko morje. Obenem pa bi radi vzbudili zavedanje o reševanju morskega okolja in ogroženosti kitov. Na razstavi tako lahko vidite brazdastega in grbastega kita, kita glavača, veliko pliskavko, navadnega progastega delfina, navadnega delfina, okrogloglavega ali Rissovega delfina ter mrko pliskavko. Poleg naštetih so na ogled tudi orke, mala orka, srce in možgani, kitje repne plavuti ter kit glavač, ki nastopa v slavnem romanu Moby Dick.

Pri pripravi razstave sta sodelovala tudi Prirodoslovni muzej Slovenije in Morigenos - slovensko društvo za morske sesalce.

Vir: Arboretum Volčji Potok, Napovednik.com

Zemljevid