Andrej Trobentar: Gradim hišo v vsemirju

Razstava risb in temper bo po daljšem obdobju ena redkih samostojnih predstavitev likovnih del avtorja, ki je ustvaril pomembne umetnine že konec 70. let prejšnjega stoletja.

Z razstavo Andreja Trobentarja nadaljujemo prikaz njegovega likovnega in glasbenega ustvarjanja v Bežigrajskih galerijah. Nekatera njegova dela v tehniki prane tempere smo predstavili že leta 1988 v Bežigrajski galeriji 1. V zadnjem desetletju avtor ustvarja umetnine, za katere je značilna slikarska risba. Po svoji zasnovi spominjajo na dela v prani temperi, le da sta zanje značilna zaris in slikarska risba. Svetlobo, ki je prosevala izpod površin njegovih likovnih del v tehniki prane tempere, je zamenjala svetloba površine papirja, ki ni uresničena le pritajeno. Čeprav je v njegovih delih bila in je vedno bistvena.

Risbe zadnjih desetih let mnogokrat vsebujejo podobe v podobi. Napotujejo nas k minimalističnim izkušnjam življenja, kjer je za izpoved našega dejanja dovolj samo ena beseda. Umetnik v svojih likovnih stvaritvah pretvarja svet konkretnega v likovni svet, kjer je vse podoživeto. Resnica in resničnost vsega sta srž življenja in ustvarjanja Andreja Trobentarja. Ljudje poimenujemo vse, kar vidimo. Skoraj vse. Česar nismo, smo pozabili. Ne sprašujemo se, kot se Andrej Trobentar v svojih likovnih uprizoritvah in skladbah, ali je še kdo opazil svoj pogled kot začetek vsega novega. Prav to uprizarja avtor razstave – vedno in zavedno.V njegovih, skrajno estetskih in lepih umetninah je torej naše človeško življenje biti umetnina, kot so avtorjeva stvarjenja.

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid