Metamorfoze 4: Črne luknje

Bara Kolenc
METAMORFOZE 4: ČRNE LUKNJE

Črna luknja je točka čiste singularnosti. Je nemogoč pogoj možnosti tako snovi kakor antisnovi, je polje popolnega izničenja in obenem mesto stvarjenja.
Predstava se preko metafore črnih lukenj ukvarja z erozijo zahodnjaške tradicije humanizma, ki je v zgodovini imperializma dobila napadalne značilnosti in katere spodvoj vase lahko danes opazujemo v razmestitvi pozicij moči, statusa resnice in etičnih vrednot.
Smo danes sploh še lahko humani? Smo sposobni sočloveku pogledati v oči, v črno luknjo njegove zenice? Smo sposobni razumeti točko nič, to skrajno metafizično točko fenomena črne luknje, da bi lahko presegli stereotipe in predsodke? Kaj pa, če humanost ni v sočutnem zrenju v zenico sočloveka, ampak v radikalnem soočenju z možnostjo, da je oko drugega le zaslon, ki odseva naše lastne sanje, želje in strahove? Kaj, če črna luknja ni nekje na drugi strani, temveč je zareza v nas samih?


Režija: Bara Kolenc
Igrajo: Janja Majzelj, Blaž Šef, Matija Vastl
Koprodukcija: Slovensko mladinsko gledališče (Ljubljana), Schauspiel Dortmund, Center urbane kulture Kino Šiška (Ljubljana)
Projekt je prejel nagrado Werkauftrag des Theatertreffen Stückemarkts 2016, ki jo financira Bundeszentrale für Politische Bildung (bpb).

Predstava poteka v angleščini in slovenščini, s podnapisi.

Zunanje povezave: Opis predstave na spletni strani SMG

Vir: Slovensko mladinsko gledališče, Napovednik.com

Naročite se na email listo Slovensko mladinsko gledališče:

Zemljevid