Botanične ilustracije ljubljanskih tropov II

V Tropskem rastlinjaku Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani se 15. februarja 2018 odpira druga razstava del študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO).

V študijskem letu 2017/2018 so študenti 3. letnika smeri Ilustracija v sklopu študijskih nalog zimskega semestra ustvarili serijo botaničnih ilustracij. Naloga je bila že drugo leto zapored izvedena v sodelovanju z Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani, saj so bile tema rastline, ki jih sicer najdemo v tropskem pasu, natančneje tiste, ki jih najdemo tudi v tropskem rastlinjaku ljubljanskega botaničnega vrta. Mentorica je nalogo tokrat razširila še na izbirni predmet ilustracija C. Študenti so v sklopu naloge upodabljali rastline, ki jih srečujemo pri vsakodnevni rabi kot začimbe.

Študenti so se z botanično ilustracijo sprva začeli spoznavati skozi upodabljanje po opazovanju. Ustvarili so risbe začimb, oreščkov, semen, lubja, cvetov ali plodov izbrane rastline. Nato so prešli k študiju rastline, ki je bil osnova za ustvarjanje celostnih botaničnih ilustracij, narativnih ilustracij in informacijskih ilustracij. Botanični ilustratorji morajo namreč pri upodabljanju opazovati rastline tako z likovnega kot tudi botaničnega vidika. H kakovosti izvedenih ilustracij je pomembno pripomogla tudi možnost, da so si ogledali sveže primere rastlin. Tako so lahko opazovali detajle in dobili pravilno prostorsko predstavo o rastlinah. Vsak izmed študentov se na razstavi predstavlja z risbami po opazovanju ter botanično ilustracijo, ki je lahko celostna, narativna ali informacijska.

Mentorica: doc. mag. Marija Nabernik

Avtorji:
Ana Carvalho
Marina Gabor
Klara Jager
Eva Rauch
Neža Šivec
Maša Kunej
Rok Malovrh
Klara Škrlec
Urška Vrhovšek
Zala Zagoršek

Razstava bo odprta do konca marca 2018, ogled je možen vsak dan od 10.00 do 16.45.

 

Ilustracija na vrhu: Marina Gabor, Ananas (Ananas comosus), 3. letnik ILU, Ilustracija V, mentorica doc. mag. Marija Nabernik, 2017, detajl

Zunanje povezave: FB dogodek

Vir: UL Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Napovednik.com

Naročite se na email listo UL Akademija za likovno umetnost in oblikovanje:

Zemljevid