Pogovorni ciklus Pričevalci: Dušan Tršar

Pogovarjali se bomo s priznanim kiparjem Dušanom Tršarjem, ki je na domačem in tudi mednarodnem likovnem prizorišču aktiven in prisoten vse od sredine 60. let prejšnjega stoletja. Tršar je v Švicariji ustvarjal dobršen del svoje zrele kariere, zato nam bo predstavil življenje in delovanje znotraj te neformalne umetniške skupnosti skozi svojo osebno prizmo.

Pogovor vodi Miha Colner.

Dušan Tršar (1937) je diplomiral in magistriral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Uveljavil se je ob koncu 60. let in v 70. letih prejšnjega stoletja z značilnimi svetlobnimi objekti, ki so združevali tradicionalno kiparsko izraznost s sodobnejšimi materiali in navidezno kinetičnimi učinki. Kasneje je prešel v rabo trdnejših materialov, predvsem brona, ki ostaja njegov osnovni material. Tršar, ki je skozi svojo kariero deloval kot pedagog in samostojni umetnik, živi in deluje v Ljubljani.

Pogovor je del programa projekta Švicarija: skupnost, umetnost in narava.

*Pogovorni ciklus Pričevalci vabi na javne pogovore z nekdanjimi prebivalci in uporabniki Švicarije, ki bodo iz lastnih izkušenj in perspektiv pričarali nekdanje vzdušje v tej ikonični stavbi v Tivoliju. Sogovorniki so vizualni ustvarjalci, ki so na različnih ravneh zaznamovali domače likovno prizorišče.

 

Zunanje povezave: Predstavitev projekta Švicarija: skupnost, umetnost in narava

Vir: Napovednik.com, Mednarodni grafični likovni center

Zemljevid