Bilja Krstić & Bistrik orchestra

ZZ nima več svojih prostorov (aprila praznujemo 10 let obstoja) ampak enkrat mesečno bomo skupaj z Lip Art events in Festivalno dvorano prirejali večere z(a) dušo pod imenom Balzam !
1. bo že 22. februarja Balzam! Hanka Paldum v Festivalni dvorani ♫♪ ♫
2. bo 14. marca Saint Patrick's Day Ljubljana ♫♪ ♫
3. bo 15. marca Balzam! Bilja Krstić & Bistrik orchestra

 

BILJA KRSTIĆ & BISTRIK ORCHESTRA

PRVIČ V SLOVENIJI!

 

Tradicionalna glasba na celotnem Balkanskem polotoku ima številne značilnosti. Njene korenine je mogoče izslediti vse do antične Grčije. Ta most med Orientom in zahodom, melodije in ritme te žive ljudske tradicije pa nam bo prestavila Bilja Krstić!

Bilja Krstić se je rodila v Nišu 1955 leta. Tam je končala osnovno in srednjo glasbeno šolo. V Beogradu pa je končala glasbeno akademijo.


Na glasbeni sceni je že dolgo prisotna. Pevsko kariero je začela v skupini Suncokret, skupaj z Boro Djordjevićem, kasneje pa je sodelovala v skupini Rani mraz skupaj z Djordjem Balaševićem. Po začetku solo kariere je izdala tri albume.

Vzporedno s kariero pop pevke sledi svojim najglobljim čustvom in več let potrpežljivo zbira avtentične avdio in notne zapise tradicionalne glasbe. To so v glavnem redko izvajane, večinoma neobjavljene glasbene teme s Kosova, Južne Srbije, Makedonije, Romunije, Bolgarije in Madžarske. Rezultat tega dela sta albuma Bistrik in Zapisi, ki sta nastala kot skupek tradicionalne glasbe in sodobnega aranžmaja.

S kolegi z Glasbene akademije je leta 2001 ustanovila orkester Bistrik. Z njim dosega velike uspehe doma in po svetu. Leta 2003 so Bilja in Bistrik delali glasbo za enega najbolj gledanih filmov, Zona Zamfirova.

Izdala je štiri samostojne projekte, skupaj z Bistrikom pa tudi štiri. Nastopili so na številnih koncertih in festivalih po celem svetu. Sprejeli so tudi številne nagrade doma in v tujini.

"Življenje je kot gugalnica, dvigne te visoko spusti nizko in vsakokrat preseneti, enkrat lepo, drugič ne. Mi smo srečni gosti na tem planetu in moramo se potruditi da najdemo luč na koncu tunela. Bilo je veliko trenutkov ko sem bila v dvomih, rešitev so bile moje pozitivne misli. V življenju nisem imela veliko prelomnic, z izjemo zakona. Vendar ljudem se dogajajo še hujše stvari. Srečna sem, da sem vse reševala hitro. Če bi ujela zlato ribico, bi si zaželela veliko ljubezni, da mi ni treba premišljevati ali bom lahko šla na dopust in da imam ob sebi osebo ki me ljubi. Edino česar se bojim je bolezen. Bistrik je moja druga družina. Zgodilo se mi je , da sem med sodelovanjem z njimi te ljudi sprejela kot najbližje. Srečna sem, da nas povezuje medsebojna ljubezen in to se čuti"

Te besede še kako začuti tudi publika. Zato so njihovi nastopi posebno doživetje.

V to se bomo prepričali 15. Marca 2018 v Festivalni dvorani v Ljubljani.

Vir: Etno Klub Zlati Zob, Napovednik.com

Zemljevid