Odprtje razstave Lojze Spacal

Pred Slovenskim kulturnim praznikom vas Gorenjski muzej vljudno vabi na odprtje razstave monotipij Prešernovega nagrajenca Lojzeta Spacala v četrtek, 1. februarja 2018, ob 18. uri v Prešernovo hišo v Kranju, Prešernova 7.

Lojze Spacal velja za enega najvidnejših likovnih ustvarjalcev v povojnem slovenskem in italijanskem prostoru ter za svetovno uveljavljenega umetnika, ki je svoj ustvarjalni vrh dosegel v grafičnih tehnikah, kjer je ustvaril celo vrsto unikatnih pristopov. Ustvarjal je tudi v drugih uveljavljenih  in mešanih tehnikah. Zapisal se je kot umetnik Istre in Krasa, saj je motive črpal iz teh dveh pokrajin in jih preoblikoval v lasten likovni jezik.

Na razstavi bo skozi monotipijo predstavljeno prvo slogovno zaokroženo obdobje njegovega ustvarjanja, ki spada v čas pred 2. svet. vojno in je obarvano še precej realistično. Dela so iz zasebnih zbirk. Razstavo bo ponujala izhodišča za razmišljanje o nadaljnji umetnikovi poti in se smiselno navezuje na dela razstavljena v Galeriji Prešernovih nagrajencev.

Vir: Gorenjski muzej, Napovednik.com

Zemljevid