Anja Jelovšek: Izbrane risbe

otvoritev razstave: sreda, 7. februar 2018, ob 18. uri
zajtrk z umetnico: četrtek, 8. februar 2018, ob 10. uri
artKIT, Glavni trg 14

Izbrane risbe

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave mlade akademske umetnice Anje Jelovšek, ki bo v sredo 7. februarja 2018, ob 18. uri v razstavišču artKIT na Glavnem trgu 14 v Mariboru.

Umetnica bo na razstavi z naslovom Izbrane risbe predstavila umetniška dela zadnjih petih let. Skupna točka del je ukvarjanje z risbo, kot procesom. Dela prevprašujejo, kaj je (lahko) risba, ter se bolj kot na končno delo (risbo) osredotočajo na proces risanja. Izbrane risbe so nastajale na različne načine, od manualnega risanja, namenjenega zarisovanju časa, do risb nastalih s pomočjo tehnologije.

V končni postavitvi te risbe presegajo svojo formo (risbe) ter se manifestirajo kot dokumentacije, objekti, instalacije ter perfomansi. Pogosto dokumentirajo avtoričin pretekli čas izražen skozi proces risanja, pa naj bo to skozi izrisovanje s pomočjo tehnologije ali umetničino lastno zarisovanje. Združujejo bivanje z ustvarjanjem, oziroma predstavljajo (pogosto avtomatski) prevod oziroma prenos le-tega.

Mnoge izmed risb so nastale skozi performativno prakso (pogosto v najširšem pomenu besede). Razstavljena dela so ostanki take "performativne" prakse. Tako zastavljajo vprašanje, kje je samo umetniško delo, v ostanku na papirju ali v trenutku nastajanja dela. Dela pa niso zgolj prevpraševanje ter prehajanje medija, pogosto se osredotočajo na vprašanja, osredotočena okoli bivanja, eksistence ter časa.

V četrtek, 8. februarja 2018, na praznik kulture, ste med 10. in 12. uro vabljeni še na zajtrk z umetnico.

Anja Jelovšek (1990) živi in dela v Ljubljani. Izobraževala se je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je diplomirala iz slikarstva, ter nadaljevala s študijem kiparstva. Za svoje diplomsko delo je prejela priznanje Univerze v Ljubljani. Do sedaj je razstavljala na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini, najopazneje v Dobri Vagi (2018), UGM Studio (2017), Muzeju sodobne umetnosti Zagreb (2016), Jakopičevi galeriji (2017), Galeriji ŠKUC (2016) in Galeriji P74 (2013,2015) itd. Leta 2017 je bila nominirana za Nagrado skupine OHO – slovensko neodvisno nagrado na področju umetnosti.

 

Razstavni prostor artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Odpiralni čas razstave
od torka do petka med 10. in 13. uro in med 17. in 19. uro, v soboto od 10. do 13. ure
(zaprto v nedeljo in ponedeljek)

Vir: KID Kibla, Napovednik.com

Zemljevid