Slovenski kulturni praznik v Tržiškem muzeju

V počastitev slovenskega kulturnega praznika Tržiški muzej pripravlja doživetje kulture, in sicer ob 11. 00 vabljeni na odprtje občasne razstave akademskega slikarja Ferda Mayerja v Galeriji Paviljon NOB, Predilniška 12, Tržič.


Od 10.00–18.00 vabljeni v muzej, kjer boste v družbi kustosov spoznali dediščino čevljarstva, usnjarstva, nogavičarstva, tekstila in modrotiska ter smučanja. Sprehodili se bomo skozi interaktivne razstave Usnje vseh barv, Tržiški šuštarji, Klobčič in nit, stari modni hit ter Slovenskega smučarskega muzeja.

Ustvarjalni razpon akademskega slikarja Ferda Mayerja (1927–1994), ki je od leta 1987 živel in ustvarjal v Lomu pod Storžičem, je izjemen in sega vse od barvnega realizma do popolne abstrakcije. V skoraj petih desetletjih delovanja je ustvaril bogat opus likovnih del od olj, grafik, monotipij, gvašev, akvarelov, risb in male plastike. S tokratno razstavo se bomo poklonili njegovi lanskoletni devetdesetletnici rojstva in se osredotočili predvsem na zgodnja, javnosti manj znana dela, ki so nastala kmalu po zaključku akademije. Po motivni plati je bilo slikarstvo mladega ambicioznega umetnika neverjetno pestro in
zajema figuralne kompozicije, portrete, vedute, tihožitja in druge motive, na razstavi pa bo mogoče videti tudi gvaše in malo plastiko. Umetnika bo predstavil muzejski svetnik in likovni kritik ddr. Damir Globočnik.

V kulturnem programu bosta nastopila Robert Bone na klarinetu in Jan Ulčnik na harmoniki.

 

 

 

Vir: TRŽIŠKI MUZEJ, Napovednik.com

Zemljevid