Plečnik in Rothmayer: dva prijatelja, dve hiši ...

Jože Plečnik in Otto Rothmayer, slovenski in češki arhitekt, sta tesno sodelovala pri prenovi Praškega gradu, med njima pa se je spletla tudi prijateljska vez. Rothmayer je svoje domovanje v Pragi, po privolitvi Plečnika, zgradil na podlagi Plečnikovega načrta za vilo Stadion, danes pa je Rothmayerjeva vila v Pragi za javnost odprt muzej, ki prinaša vpogled v življenje tega pomembnega češkega arhitekta.


Na razstavi v Plečnikovi hiši, ki so jo pripravili v praškem mestnem muzeju, je predstavljena nedavno obnovljena in zdaj javno dostopna hiša češkega arhitekta Otta Rothmayerja, tudi v primerjavi s skoraj identično vilo Stadion v Ljubljani, ki jo je zasnoval Jože Plečnik. Rothmayer – Plečnikov nekdanji študent, sodelavec in tesen prijatelj – je Ljubljano pogosto obiskoval. Plečnikov načrt za vilo Stadion je dejansko uporabil kot podlago za svojo rezidenco v Pragi, ki je bila dokončana leta 1929.

Razstavo Plečnik in Rothmayer: dva prijatelja, dve hiši, dve mesti pomembno dopolnjujejo sodobne barvne fotografije Martina Poláka, ki so hkrati poetične in realistične, ter številni zgodovinski črno-beli posnetki iz arhiva Otta Rothmayerja, na vseh pa je vila v Pragi in njen romantični vrt prikazana ne le kot arhitekturni in kulturni spomenik, temveč tudi kot kraj, kjer so arhitekt, njegova družina in prijatelji uživali bogato družabno in intelektualno življenje.

 

Foto: Martin Polák

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo Muzej in galerije mesta Ljubljane:

Zemljevid