Pot v neznano - družinski koncert

Cikel Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije, 2017/18

umetniški vodja: Franc Kosem

 

TASF in Lucija Ćirović

 

Spored:

Johann Sebastian Bach, prir. Lars Karlin:

Toccata v d-molu, BWV 565

Samuel Scheidt, prir. Philip Jones:

Galliard battaglia, SSWV 59

Wolfgang Amadeus Mozart, prir. Roger Harvey:

Ave verum corpus, KV 618

John Williams, prir. Scott Sutherland:

Imperial March / Cesarska koračnica iz filmov Star Wars / Vojna zvezd

Ennio Morricone, prir. Jaka Pucihar:

Once Upon a Time in the West / Bilo je nekoč na Divjem zahodu iz istoimenskega filma

George Gershwin, prir. Daniel Guyot:

Summertime / Poletni čas iz opere Porgy and Bess / Porgy in Bess

Tomaž Habe:

Vandravec – venček priredb slovenskih ljudskih pesmi

V nedeljo pred kulturnim praznikom TASF vabi na tradicionalni Družinski koncert, kulturni praznik za vso družino. Podali se bomo na popotovanje skozi oddaljene svetove in odkrivali mnogotere časovne dimenzije, skozi katere nas bo s svojo veselo, žalostno, resno ali šaljivo pripovedjo popeljala Lucija Ćirović.

Pojav ventilov pri trobilih in s tem povečanje okretnosti igranja se je pričelo šele v 19. stoletju, s tehničnim razvojem pa se je sčasoma pojavilo tudi intenzivno prirejanje in izvajanje stare glasbe, po kateri vedno znova z veliko vnemo posega tudi Trobilni ansambel Slovenske filharmonije.

Uvodni del sporeda tako sestavljajo posebej za trobila prirejene Tokata v d-molu Johanna Sebastiana Bacha, Galliard battaglia Samuela Scheidta in Ave Verum Corpus Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Nujna sestavina filma je dobra glasba, prav zato so naši trobilci pripravili tudi dve kultni filmski skladbi. To sta Cesarska koračnica Johna Williamsa iz sage Vojna zvezd ter glavno temo filma Bilo je nekoč na Divjem zahodu, za katerega je glasbo napisal Ennio Morricone.

Na sporedu je tudi Summertime, skladba iz znamenite opere Porgy in Bess ameriškega skladatelja Georga Gershwina, ki pa je svojo izjemno popularnost dosegla tudi samostojno.

Za zaključek koncerta pripravljajo še skladbo Vandravec, za katero je Tomaž Habe izbral ljudske napeve različnih slovenskih pokrajin in jih v ritmu swinga oblikoval v venček.

Trobilni ansambel Slovenske filharmonije (TASF) je nastal leta 2002 na pobudo trobilcev Orkestra Slovenske filharmonije v želji po umetniškem napredku, ki ga najbolj oplemeniti ravno komorno muziciranje. Med svojim delovanjem je ansambel nanizal številne uspešne projekte, v sezoni 2015/2016 pa svoje delovanje nadgradil s prvim samostojnim ciklom treh koncertov v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Od samih začetkov ansambel posega po repertoarju priredb različnih stilnih obdobij in po izvirnih skladbah za trobila.

Nastopajo:

Trobilni ansambel Slovenske filharmonije

Trobente: Tibor Kerekes, Franc Kosem, Igor Konečnik, Blaž Avbar

Rogova: Jože Rošer, Robert Prednik

Pozavne: Domen Jeraša, Matej Krajter, Wolf Hagen Hoyer

Tuba: Rok Vilhar

Tolkala: Matevž Bajde

Pripovedovalka: Lucija Ćirović

Vstopnice:

blagajna Slovenske filharmonije, Kongresni trg 10, od 11. do 13. in od 15. do 17. ure med delavniki ter uro pred koncertom, T +386 1 24 10 800, E info@filharmonija.si,Zunanje povezave: filharmonija.kupikarto.si/www.filharmonija.si

Vir: Slovenska filharmonija, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Slovenska filharmonija:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid