Glasbeni samovar

Daria Radić, violina
Sae Lee, klavir

Ajda Antolovič, saksofon
Jan Sever, klavir


V dvorani je le 90 sedežev, zato je rezervacija sedišča priporočljiva.

REZERVACIJA  sedišča v dvorani je možna ob delavnikih:
od 9.00 do 18.00 041 / 730-430 (Glasbena mladina ljubljanska)
od 9.00 do 14.00 01/ 426 84 71 (Glasbena mladina ljubljanska)

POTRDILO rezerviranega sedišča (koncertni list) boste lahko prevzeli na dan koncerta v Ruskem centru znanosti in kulture (Ciril-Metodov trg 1, Ljubljana), od 19.00 do 19.15 ure.
Rezervacija poteče pet minut pred začetkom koncerta, ob 19.25.


Spored:

Ludwig van Beethoven (1770–1827):
Sonata za violino in klavir št. 1 v D-duru, op. 12, št. 1

Sergej Rahmaninov (1873–1943), prir. Shin-Itchiro Yokoyama:
Vokaliza, op. 34, št. 14

Maurice Ravel (1875–1937), prir. Dmitri Tsyganov:
Tzigane (Ciganka), M. 76

 

Robert Schumann (1810–1856), prir. Markus Fassbender:
Adagio in Allegro v As-duru, op. 70

Paul Bonneau (1918–1995):
Caprice en forme de valse (Capriccio v obliki valčka)
za saksofon solo

Francis Poulenc (1899–1963), prir. Miha Rogina:
Trio za oboo, fagot in klavir, FP 43

     Gostja: Eva Kotar

Daria Radić (1998) je pričela igrati violino pri štirih letih pod vodstvom prof. Csaba Zima na Glasbeni šoli Isidor Bajić v Novem Sadu, izobraževanje pa nadaljevala na Srednji glasbeni šoli v razredu prof. Vitalija Gulijčuka. Zdaj obiskuje tretji letnik Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu red. prof. Vasilija Meljnikova. Daria je dobitnica cele vrste prvih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih v rojstni Srbiji, Sloveniji in tujini: prve nagrade in naziva lavreat na republiškem tekmovanju glasbenih in baletnih šol Srbije v Beogradu (leta 2004, 2006, 2007, 2008, 2010 in 2014), prve nagrade na mednarodnem tekmovanju Rudolf Matz v Dubrovniku (Hrvaška) leta 2006, vrste prvih nagrad na mednarodnem tekmovanju Festival gudača Sremska Mitrovica (leta 2005, 2006, 2013 in 2015), prve nagrade na mednarodnem tekmovanju Primo Concorso Internazionale v Piranu leta 2013. Redno se udeležuje tudi poletnih festivalov violine: Bocche di Cattaro - International String Festival (Kotor, Črna gora, prof. A. Vinokurov), festival Musica di Laguna (Chioggia, Italia, maestro D. Bogdanović), Violin masterclass (Radovljica, prof. V. Meljnikov).

Sae Lee (Osaka) je diplomantka tokijske univerze Toho Gakuen, kjer je študirala pri profesorjih Kazuhiko Nakajima in Etsuko Tazaki. Hkrati je študirala tudi v razredu profesorjev Julie in Konstantina Ganev. V letih 2007 in 2008 je z odliko zaključila študij klavirja in komorne glasbe na Pariškem glasbenem konservatoriju (Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris). Njeni profesorji so bili Michel Beroff, Eric Le Sage in Laszlo Hadady. Je dobitnica devetih prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Pomembni sta prva nagrada na mednarodnem tekmovanju Citta di Padova (Italija) in prva nagrada na mednarodnem pianističnem tekmovanju Albert Roussel (Sofija, Bolgarija). Solistično koncertira z orkestri, kot so Orkester filharmonije Kansai, Osaška filharmonija), Sofijska filharmonija, Plevenska filharmonija in Simfonični orkester mesta Kojima. Koncertirala je na Yamahinem glasbenem festivalu, mednarodni klavirski akademiji v mestu Hamamatsu, mednarodni glasbeni akademiji v Nici (Francija) in na priznanem pariškem festivalu Piano à Enghien. Kot aktivna komorna glasbenica sodeluje s saksofonistom Miho Rogino, s katerim nastopata po svetu kot Duo Kalypso. Duo je dobitnik prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih Fnapec (Pariz) in Carlo Soliva (Italija). Sae je klavirska spremljevalka primabalerine in direktorice baleta pariške opere Aurélie Dupont. Nastopila je v več televizijskih in radijskih prenosih po Japonski in Evropi. Za seboj ima koncerte po Andori, Avstriji, Bolgariji, Franciji, Grčiji, Italiji, Japonski, Nemčiji, Sloveniji, Španiji, Ukrajini in Tajski. Na povabilo je izvedla odmeven recital na Unescovi konferenci v Kazahstanu. Sae Lee je zaposlena na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.


Ajda Antolovič je študentka saksofona na Visoki šoli za glasbo in ples v Kölnu v razredu prof. Daniela Gauthierja. V svet glasbe je vstopila z osmimi leti na Glasbeni šoli Kranj, nato nadaljevala šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pod mentorstvom prof. Dejana Prešička. V okviru izmenjave Erasmus se je tekom dodiplomskega študija izpopolnjevala na Umetniški akademiji v Splitu pri prof. Gordanu Tudorju. Ajda je prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo ter mnogih nagrad na mednarodnih in državnih tekmovanjih. Kot solistka in v komornih sestavih nastopa tako na domačih odrih (Festival Ljubljana, GML, GM oder, Komorni večeri AG, Svetovni glasbeni dnevi, Noč slovenskih skladateljev) kot tudi drugod po Evropi. Premierno izvaja kompozicije slovenskih in tujih skladateljev ter sodeluje s profesionalnimi slovenskimi orkestri. Kot solistka je nastopila s Simfoničnim orkestrom KGBL in Simfoničnim orkestrom SNG Maribor. Izpopolnjuje se pri domačih in tujih profesorjih in svetovno znanih glasbenikih, kot so Jean-Marie Londeix, Matjaž Drevenšek, Miha Rogina, Jean-Denis Michat, Julien Beaudiment, Evgenia Epshtein idr.

Saksofonistka Eva Kotar (1996) je pričela glasbeno pot na Glasbeni šoli Sevnica, sprva v razredu Nataše Aškerc, nadaljevala pa v razredu Matjaža Škoberneta. Na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani se je najprej izobraževala pod mentorstvom Špele Kolenc in kasneje pri Oskarju Lazniku, pod mentorstvom katerega je tudi maturirala. Na domačih in mednarodnih tekmovanjih je prejemala visoke nagrade (TEMSIG, Beograd, Varaždin). Od leta 2015 je študentka na Visoki šoli za glasbo in ples v Kölnu v razredu prof. Daniela Gauthierja. Je štipendistka nemške štipendijske organizacije Studienstiftung des deutschen Volkes.

Jan Sever je eden vidnejših slovenskih pianistov svoje generacije. Redno sodeluje z mnogimi priznanimi slovenskimi umetniki. Je reden gost pomembnejših koncertnih ciklov in festivalov v Sloveniji in tudi v tujini (Nemčija, Portugalska, Brazilija …). Je stalni pianist Tria Slavko Osterc, ki se posveča izvajanju del skladateljev 21. stoletja. Njegov repertoar obsega široko in zelo pestro zbirko klasične glasbe za klavir ter komorne glasbe, ki zajema vsa obdobja in kompozicijske stile, veliko izvaja tudi moderno glasbo in dela slovenskih skladateljev. Poleg tega je tudi stalni član kvarteta Quatro Por Tango in skupin Astorpia ter Funtango, ki izvajajo pretežno tango glasbo argentinskega skladatelja A. Piazzolle. Posnel je dve zgoščenki: prva s skupino Astorpia je bila izdana leta 2006 pri založbi Dallas Records, druga s klarinetistom A. Zupanom pa leta 2008 in vsebuje dela slovenskih skladateljev. Svoje šolanje je začel v Ljubljani pri prof. M. Kocjančič, na Akademiji za glasbo v Ljubljani pa je diplomiral v razredu prof. A. Jarca, pri katerem je leta 2007 zaključil tudi specialistični študij klavirja. V času šolanja je prejel številne nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter leta 2004 za izvedbo Koncerta za klavir, violino in violončelo L. van Beethovna s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana prejel študentsko Prešernovo nagrado. Izpopolnjeval se je na seminarjih in mojstrskih tečajih pri številnih priznanih pianistih in klavirskih pedagogih, kot so L. Zilberstein, A. Valdma, P. Feuchtwanger, M. Hughes in S. Gadžijev. Že vrsto let deluje kot pedagog in korepetitor na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.Vir: Glasbena mladina ljubljanska, Napovednik.com

Zemljevid