Zvočne korenine in bitnost slovanske duše

 
SLAVNOSTNI KONCERT

Z RAZMIŠLJANJI IN SPOMINI DR. MIRE OMERZEL - MIRIT OB 40. LETNICI ANSAMBLA VEDUN (nekdaj TRUTAMORA SLOVENICA/TRUTA)

ZVOČNE KORENINE IN BITNOST SLOVANSKE TER SLOVENSKE DUŠE

Mira Omerzel - Mirit, Mojka Žagar, Matija Terlep, Tine Omerzel Terlep, Igor Meglič, Matjaž Doljak, Polona Kuret, Katja Stare

V letu 2018 ansambel Vedun (nekdaj Trutamora Slovenica/Truta) praznuje 40. obletnico svojega delovanja, raziskovanja ter obujanja slovenskega glasbenega in duhovnega izročila ter svetovne zvočne dediščine. V tem izjemno dolgem ustvarjalnem obdobju je ansambel ves čas odkrival novo (staro), poglabljal svojo izvajalsko prakso, svojim predstavitvam pa dodajal številne rekonstrukcije pozabljenih glasbil in prezrte glasbene prakse, pozabljene melose slovanskih in staroslovenskih prednikov ter drugih kultur. Oživljanje slovenske, evropske in tujerodne ljudske glasbe ter lastnih korenin je sčasoma prerastlo v izjemno zahtevno zvočno-terapevtsko delo. V svojevrstno (samo)poglabljanje in doživljanje. V pravcati zvočno energijski obred. Zato je ansambel tudi najpomembnejše orodje Mirine duhovne šole – katedre Veduna. Mira Omerzel - Mirit in glasbeniki Veduni podarjajo ljudem pravcato zvočno magijo in z zvočno alkimijo – enako kot njihovi davni predniki – pomagajo ljudem najti pot skozi labirinte življenja, pot do lastne duše. Glasbeniki-terapevti glasbi poskušajo vrniti starosvetno urejajočo vlogo. Zvočno bitnost in posvečenost.

Na slavnostnem koncertu bodo sedanji in bivši člani ansambla predstavili slovanske korenine in temelje Slovenstva – od najbolj oddaljene prazgodovine do današnjih dni. Na odru bo zazvenelo okoli 70 pozabljenih glasbil vezanih na slovansko in staroslovensko dušo ter starosvetne zvočne prakse. Ansambelsko delo glasbenikov temelji na Mirinih terenskih, arhivskih in osebnih raziskovanjih ter na nenehnem duhovnem prebujanju lastnih zmožnosti. V zvočnih iskanjih vseh. Skoraj vsi so tudi pedagogi: duhovnih modrosti sveta, naravnega petja, pa violine, kitare, flavte … Mirit (vodja ansambla), ki je skupaj s partnerjem Matijem pričela z raziskovanjem slovenske glasbene dediščine že v najstniških letih, je začetnica etno-arheo-medicinske muzikologije v svetu ter pionirka v raziskovanju razsežnosti in moči zvoka. Ansambel Vedun pa je prav tako redkost v svetovnem merilu.

  

 

 

Zunanje povezave: Ansambel VEDUNFacebook VEDUN

Vir: JAROVID, Tine Terlep s.p., Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja JAROVID, Tine Terlep s.p.:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Video

Zemljevid