Blažka Križan: Pogled Skozi

Akademska slikarka Blažka Križan v svojem delu posega v sam material in ploskev, pri čemer ji papirnate rezljanke omogočajo spletkarjenje s prostorom in gledalčevim pogledom.

Delikatne praznine ponujajo igro svetlobe in senc ter glede na transparentnost papirja spominjajo na prosojnost membrane ali na grižljaje, ki jih na listih rastlin za seboj puščajo insekti. Z naključnim ponavljanjem vzorcev tvorijo organsko ali popolnoma abstraktno zgodbo, ki jo gledalec odkriva s počasnim premikanjem pogleda po površini.

Navidezno migetajoče oblike dražijo oko, svetloba pa ustvarja senco, ki na drugi površini delo podvoji. Pozitiv in negativ skupaj tvorita končni učinek umetniškega dela, ki je zaradi zunanjih dejavnikov svojevrsten in toliko bolj vpet v razmerje z gledalcem in okoljem. Površina dela vedno znova sili gledalčev pogled k doživljanju dela kot celote in hkrati k postanku pri posamezni vreznini v ploskev.

Blažka Križan (1990) je leta 2017 magistrirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani. Istega letga je sodelovala na dveh skupinskih razstavah cikla ALUO: prehod študentov slikarstva v Galeriji Equrna. Leta 2016 se je s samostojno razstavo Rezljanke predstavila v Galeriji Layerjeve hiše v Kranju in na skupinski razstavi ALUO LXX. Preteklost, sedanjost, prihodnost v Galeriji Jakopič. V Bežigrajski galeriji 1 je razstavljala z Leo Culetto in Niko Vučko na razstavi V prostor, Objekti.

Cikel samostojnih razstav je niz razstavnih projektov v zgornjem preddverju Kina Šiška, ki ga vsako leto pripravlja kurator ali kuratorka mlajše generacije.

Kuratorka: Tia Čiček.
Organizacija: Kino Šiška.

Vir: Center urbane kulture Kino Šiška, Napovednik.com

Zemljevid