Uroš Weinberger: Die Drohnen

Razstava die Drohnen predstavlja nova dela družbenega kritika, slikarja in glasbenika Uroša Weinbergerja. Njegovo dolgoletno ustvarjanje temelji na upodabljanju idiličnih prizorov, preoblečenih v distopične različice, ki gledalca navdahnejo z vznemi

Likovna dela so okna v svet sarkastične in ironične realnosti naše družbe, kjer so plastične kače zamenjale mitološka bitja in kjer drone prekrivajo nič hudega sluteča in nedolžna bitja. Po avtorjevih besedah je najhujša nočna mora tista, iz katere se ne moremo prebuditi, in zdi se, da je konfliktna družbena realnost danes prav taka. Brezskrbno govorimo o nikoli prej videni globalni povezanosti, istočasno pa obračamo hrbet tistim, ki potrebujejo največ pomoči. Naslikani droni torej niso zgolj simbol nenehnega strahu, ki ga čutijo prebivalci vojnih območij, temveč opomin odgovornosti in premišljenosti, ki ju s seboj prinese vsak napredek in ki se jima je najlažje odreči ter brezglavo hiteti za takojšnjim zadovoljstvom.

Uroš Weinberger (1975) je leta 2005 zaključil podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2001 je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Leta 2002 je bil povabljen na Akademijo za likovno umetnost v Sofiji. Leta 2011 je bil nagrajenec bienalne razstave Pogled na likovno umetnost Slovenije 6: Jaz, tukaj, zdaj. Udeležil se je umetniških rezidenc Ministrstva za kulturo Republike Slovenije v Berlinu leta 2009 ter v Schafhof – Europäisches Künstlerhaus Oberbayern v Freisingu leta 2013. Za seboj ima številne domače in mednarodne razstave, tako samostojne kot skupinske. Trenutno kot samostojni vizualni umetnik živi in ustvarja v Ljubljani.

Kuratorka: Tia Čiček
Organizacija: Kino Šiška.

Zunanje povezave: Uroš Weinberger

Vir: Center urbane kulture Kino Šiška, Napovednik.com

Zemljevid