Skozi njene oči

Fotografska razstava / Skozi njene oči
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
Otvoritev: petek, 19. januar 2018, ob 19.00

Sodelujoče umetnice: Laila Abril, Ana Casas Broda, Amak Mahmoodian, Nina Mangalanayagam, Zanele Muholi, Lua Riberia, Tomoko Sawada, Ahlam Shibili, Hannah Starkey, Martine Syms

Kuratorka: Marina Paulenka

Razstava Skozi njene oči združuje tako priznane umetnice, ki se ukvarjajo z ženskim vprašanjem, kot tudi nova imena, ki igrajo pomembno vlogo v razumevanju položaja žensk v družbi danes. Umetnice se sklicujejo na zapuščino gibanj in borbe za pravice žensk ter se skozi svoje raznolike pristope odzivajo na razmere danes širom sveta. Od začetkov feminističnega delovanja se je fotografski jezik spremenil in razvil. Današnji pristopi so raznoliki - od opominov, da enakopravnost ni izborjena enkrat za vselej, do nagovora tegob, ki so del vsakdana mnogih žensk, predvsem tistih iz izraziteje tradicionalnih, patriarhalnih okolij. Fotografinje so vselej igrale pomembno vlogo v boju za enakopravnost spolov, četudi vpliv nekaterih ni bil enakomerno prepoznan v svetovnem merilu.

Razstava se osredotoča na temo boja za pravice delavcev in pozicijo žensk v družbi ter njunih okoliščin in upodobitev. V ospredju sta enakopravnost in spol, dela na razstavi pa se dotikajo tudi vprašanj identitete in kako je identiteta razumljena skozi prizmo medijev, politike, tehnologije, ekonomije in ekologije. Dela umetnic razkrivajo pomemben medsebojen in vzajemen vpliv med fotografijo in feminizmom.

Na razstavi bodo predstavljena dela iz sestava uveljavljenih in obetavnih sil, ki bodo ponudile nov pogled na utrjene teme in probleme v času, ko je vprašanje spola v središču razprav o enakopravnosti in ko sta moč in vpliv žensk na svetovnem prizorišču neizpodbitna. Borba vztraja tudi med novo generacijo, ki se je znašla opremljena z sredstvi za širjenje novih podob ženskosti na družabnih omrežjih in drugod.

Projekt je podprt s strani programa Evropa za državljane in državljanke. Razstava bo premierno predstavljena v Mariboru, nato pa bo potovala v Berlin, Gradec, Zagreb in Bratislavo.

VLJUDNO VABLJENI!

Vir: Umetnostna galerija Maribor, Napovednik.com

Zemljevid