Zvoki mladih v Unionu

Aljaž Kalin Kante, klarinet
Kristina Golob, klavir

Dorotea Senica, flavta
Yu Nitahara, klavir

Spored:

Jani Golob:
Groteska za klarinet in klavir

Jörg Widmann:
Fantasie

Carl Maria von Weber:
Grand duo concertant v Es- duru, op. 48

Sigfrid Karg-Elert:
Simfonična kancona za flavto in klavir, op. 114

Carl Reinecke:
Sonata "Undine" za flavto in klavir, op. 167

Aljaž Kalin Kante je začel svojo glasbeno pot pri sedmih letih v Glasbeni šoli Vinka Vodopivca v Ajdovščini pri profesorju Branislavu Trifkoviču. Po uspešno zaključenem Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani nadaljuje študij klarineta na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorja Jožeta Kotarja. Tako doma kot v tujini je osvojil vrsto nagrad in priznanj, med katerimi predvsem izstopajo nagrade in prva mesta na državnem tekmovanju TEMSIG ter na mednarodnih tekmovanjih v Ljubljani, Beogradu, Novem Sadu, Povolletu, Carlinu, na Reki, v Krškem, Brenu, Pradalungi, Fiorindu in drugod. V času šolanja je kot solist igral s Simfoničnim orkestrom Sinfonietta Baden, s Simfoničnim orkestrom Zveze primorskih glasbenih šol ter s Pihalnim orkestrom KGBL. Imel je tudi več profesionalnih snemanj za avstrijski radio in televizijo ORF, RTV Slovenija, armenski radio in televizijo, Radio Koper in druge. Med študijem redno nastopa ter prireja koncerte in recitale v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Švici in Srbiji. Poleg solističnega nastopanja igra v različnih profesionalnih simfoničnih in pihalnih orkestrih, med drugim tudi v Orkestru Slovenske filharmonije, v Simfoničnem orkestru RTV ter Mladinskem orkestru Gustava Mahlerja.

Kristina Golob (1994) je šolanje pričela v Glasbeni delavnici Osminka pri ge. Miri Kelemen, učenje klavirja je nadaljevala na Umetniški gimnaziji Velenje pri prof. Katji Žličar Marin, zdaj pa obiskuje 2. letnik magistrskega študija na Akademiji za glasbo Ljubljana pri prof. Hinku Haasu. V času izobraževanja se je udeležila številnih državnih in mednarodnih tekmovanj ter se predstavila na koncertih in festivalih po Sloveniji, Hrvaški, Avstriji, Italiji, Madžarski in Poljski. Redno se udeležuje tudi številnih mojstrskih tečajev in poletnih šol pri mednarodno priznanih profesorjih, kot so Ruben Dalibaltayan, László Baranyay, Oleg Marshev idr. Na državnem tekmovanju Temsig je v letih 2010, 2013 in 2016 prejela bronasto, dve srebrni (solfeggio in klavir) in zlato plaketo. Je članica Klavirskega dua Dediquées, s katerim je osvojila tretjo nagrado in zlato plaketo na državnem ter dve prvi nagradi na mednarodnih tekmovanjih (Radlje, Davorin Jenko). Pri šestnajstih je prvič nastopila kot solistka z Orkestrom Slovenske filharmonije, l. 2016 pa je dvakrat nastopila s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor in za izvedbo Griegovega klavirskega koncerta prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana.

*
Dorotea Senica, rojena leta 1997, je začela igrati prečno flavto z osmimi leti na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pri profesorici Valeriji Kamplet. Pri petnajstih letih je opravila sprejemni izpit za redni študij koncertne smeri flavta na Univerzi Mozarteum v Salzburgu, kjer je zdaj študentka v razredu univ. prof. Michaela Martina Koflerja. Nastopila je na mnogih mednarodnih tekmovanjih v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Hrvaški, Srbiji, Rusiji ter na Japonskem in dosegla veliko zmag, mnogokrat z najvišjo možno oceno. Na državnem tekmovanju TEMSIG je bila štirikrat prvonagrajenka, leta 2016 je nastopila v najvišji kategoriji discipline flavta ter osvojila 100 točk in tudi vse posebne nagrade. Kot solistka je nastopala z Orkestrom Slovenske filharmonije, z Orkestrom RTV Slovenija ter z madžarskim orkestrom Mendelssohn Chamber Orchestra. Imela je več celovečernih recitalov v različnih krajih po Sloveniji, trikrat v okviru Festivala Lent v Mariboru in v okviru cikla Glasbene nedelje v Unionu v Ljubljani. Nastopila je za Glasbeno mladino ljubljansko ter v ciklu Mladi virtuozi Festivala Ljubljana. Dorotea je prejemnica Zoisove štipendije ter Gallusova varovanka. Za leto 2016/17 je bila na podlagi dosežkov po izboru komisije izbrana za mladi up Zavarovalnice Triglav.

Yu Nitahara, rojen leta 1990 v Fukuoki na Japonskem, se je začel učiti klavir pri šestih letih. Študiral je na Univerzi za glasbeno umetnost v Tokiu pri profesorjih Michiku Ksauya-Ohnu in Akiri Eguchiju. Študij na prvi stopnji ter magistrski študij glasbe je zaključil z odliko. Od leta 2015 študira pri prof. Pavlu Gililovu na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Yu Nitahara je dobitnik številnih odmevnih nagrad na klavirskih tekmovanjih, med njimi prve nagrade na Hummlovem mednarodnem klavirskem tekmovanju na Slovaškem, druge nagrade na mednarodnem tekmovanju PIANALE v Nemčiji, prve nagrade na tekmovanju za memorial Kazuko Yaskawa na Japonskem in zlate plakete na klavirskem tekmovanju PTNA na Japonskem. Prav tako je bil pofinalist na mednarodnem glasbenem tekmovanju Seoul v Južni Koreji., na mednarodnem glasbenem tekmovanju Viotti v Italiji ter na mednarodnem glasbenem tekmovanju Isang Yun v Južni Koreji. Yu Nitahara je koncertiral kot solist in komorni glasbenik na Japonskem, v Avstriji, v Nemčiji, Italiji, na Finskem, na Nizozemskem, v Švici in Južni Koreji. Igral je s Simfoničnem orkestrom Kyusyu in s Filharmonijo Geidai. Kot prizanje za svoje dosežke je prejel Yamahino štipendijo in nagrado Norio Ohga (SONY.)


Vir: Glasbena mladina ljubljanska, Napovednik.com

Zemljevid