Nove pridobitve 2017

Na razstavi so predstavljen donacije in odkupi umetniških del za zbirko Muzeja in galerij mesta Ljubljane v letu 2017, s katero obeležujemo 110 let, odkar se je začela snovati ljubljanska mestna umetniška zbirka.

Potem ko so bile leta 1907 odkupljene za mestno zbirko štiri slike, med njimi tudi Pomlad Ivana Groharja, je 110 let kasneje sedem članov Društva likovnih umetnikov Ljubljana iz svojih ateljejev izbralo po eno likovno delo za zbirko mesta Ljubljana. Jakov Brdar, Dragica Čadež, Karel Plemenitaš, Mojca Smerdu, Jožef Vrščaj, Huiqin Wang in Dušan Tršar ustvarjajo z naklonjenostjo Mestne občine Ljubljana v ateljejih na Gornjem trgu, kjer s skupno prisotnostjo in odprtimi ateljeji oblikujejo priznano umetniško četrt. V znak zahvale so v mestno likovno zbirko letos podarili 7 del, ki jih lahko vidimo na razstavi Nove pridobitve 2017.

Razstavo dopolnjujeta dva letošnja odkupa - slika nagrajenca Prešernovega sklada Aleksija Kobala z naslovom Zakulisje popoldneva ter črno-bela grafika Franceta Kralja. Na razstavi je predstavljen še izbor iz donacije fotografij Damjana Galeta.

 

 

Foto: Aleksij Kobal: Zakulisje popoldneva

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo Muzej in galerije mesta Ljubljane:

Zemljevid