Brane Jazbar, Mediteran

Ob 70. obletnici umetnika Braneta Jazbarja, letošnjega dobitnika najvišjega, Petomajskega priznanja Občine Ajdovščina, predstavljamo v Pilonovi galeriji Ajdovščina izbor del iz Jazbarjevega osrednjega cikla z naslovom Mediteran. Umetnik se ob jubileju v letošnjem letu na ajdovskem predstavlja s pregledom svojega ustvarjalnega opusa. V Galeriji Vipavski Križ (27. 10. – 27. 11. 2017) se je umetnik predstavil s svojimi slikami in risbami s potovanj, v Pilonovi galeriji Ajdovščina pa bo na ogled njegov najobsežnejši cikel.

V Pilonovi galeriji Ajdovščina zaključujemo leto z odprtjem razstave ajdovskega umetnika Braneta Jazbarja, ki se je javnosti v galeriji predstavil že leta 2007. Jazbar, priznani likovni pedagog se bo tokrat predstavil javnosti s ciklom z naslovom Mediteran, ki obsega slike in risbe vse od začetka osemdesetih let naprej.

Kot je zapisal kustos razstave, umetnostni zgodovinar Iztok Premrov, predstavlja Mediteran osrednji slikarski cikel, ki ga slikar Brane Jazbar dopolnjuje z novimi deli že desetletja. V osnovi je posvečen pokrajini in krajinski motiviki njegove ožje okolice, slikoviti Vipavski dolini. Male Žablje z rojstno hišo, mogočni kompleks stare arhitekture Vipavskega Križa, ulice in hiše tega starega in slikovitega mesta ter Čaven s Kucljem doživljajo na njegovih podobah najrazličnejša slikarska podoživljanja, za katere so značilne dinamične kompozicijske zasnove, polne nemira, in kot slikar sam pravi – razmetanosti – ki jo temu slikovitemu okolju prinaša burja.

Časovni lok tega strnjenega cikla, znotraj katerega je nekaj opaznih sprememb, se pne od začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja. Eno najbolj opaznih sprememb med najstarejšimi slikami in novejšimi podobami prinaša izbira barv. Zgodnje slike z začetka cikla so v barvah bolj umirjene, omejene na zemeljske tone in izhajajo še iz tradicije umetnikovih zgodnjih tihožitij iz sedemdesetih let. Ta tihožitja je zaznamoval zmerni realizem kot spomin na študij na pedagoški akademiji in navdušenje nad izročilom Rembrandta. Pokrajinske podobe kmalu dobijo nov zagon v živahnejši barvitosti in izbiri motivov.

Rdeča, modra, vijoličasta in črna so nepogrešljive barve Jazbarjevih slik. So temelji njegovega likovnega izrazoslovja in simbolike. Jazbarjeve pokrajine ne odslikavajo zgolj videnega, v ateljeju, kjer jih umetnik dokonča, pridejo na vrsto poenostavitve, kar vodi k očiščenju slike in k poudarjanju bistvenih elementov naslikanega. Nekoliko bolj analitične poteze si slikar privošči, ko se odloči za izdelavo skice ali kolorirane risbe kot predloge za kasnejše slike. Takrat se posveti tudi detajlom, ki jih opazi na starih kmečkih hišah. Na skicah se pojavijo tudi ravne linije, ki jih na slikah pretvori v vijuge in loke. Te študije predstavljajo posebno poglavje v njegovi ustvarjalnosti in so dragocene zato, ker kažejo razlike med izhodiščno zasnovo motiva in končno podobo. Umetnik ugotavlja, da pri vsaki sliki vstopa v živo "materijo", ki se bo v procesu nastajanja vsekakor še spreminjala in spreminjala, o čemer piše Iztok Premrov, avtor razprave v Jazbarjevi monografiji Od vipavske burje do Ognjene zemlje, ki je izšla ob umetnikovem življenjskem in ustvarjalnem jubileju. Obsežna publikacija spremlja razstavo Mediteran v Pilonovi galeriji Ajdovščina.

Razstava bo na ogled do 28. januarja 2018 

Vodeni ogledi za organizirane skupine so mogoči po predhodni rezervaciji termina.

Razstavo si je mogoče ogledati po veljavnem ceniku vstopnin Pilonove galerije Ajdovščina.

Vir: Pilonova galerija Ajdovščina, Napovednik.com

Zemljevid