Irska literatura in njene povezave s Slovenijo

  • Kaj: Literarni dogodek
  • Kdaj: četrtek, 7.12.2017 od 19.00 do 20.00
  • Kje: Mestna Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana, Dvorana
  • Prireditelj: Veleposlaništvo Irske
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Ste vedeli, da je irski pisatelj James Joyce skoraj dvanajst let živel v Trstu, nekaj mesecev v Pulju, eno noč pa preživel celo na železniški postaji v Ljubljani? Sproščen pogovor z irskima profesorjema in literarnima znanstvenikoma o irskih povezavah z našim ožjim in širšim geografsko-političnim prostorom, o irski literaturi, kulturi, identiteti.


John McCourt je profesor angleščine na Univerzi Macerata, Italija. Pred tem je predaval na Univerzi Roma Tre, kjer je bil direktor Centra za raziskovanje irske in škotske literature ter na Univerzi v Trstu, kjer je soustanovil Trieste Joyce School. Je 'joyceolog' in poznavalec irske literature 19. in 20. stoletja.


Aidan O'Malley je profesor angleščine na Univerzi Reka, Hrvaška.  Je avtor monografije o Field Day Theatre iz Derryja na Severnem Irskem. Trenutno preučuje delo anglo-irskih pisateljev na Balkanu v 20. stoletju.

Pogovor bo vodila in v slovenščino povzemala Tina Mahkota, profesorica, prevajalka in publicistka. Njen prevajalski opus zajema zavidljivo število prevodov del irskih avtorjev. Je prejemnica številnih nagrad med drugim Sovretove nagrade za prevod dela Jamesa Joycea Dublinčani.

 

Vir: Veleposlaništvo Irske, Napovednik.com