Jacques Offenbach: Orfej v peklu

Sezono pričenjamo z nekoliko bolj komično oziroma satirično verzijo mita o Orfeju, ki jo je ustvaril Jacques Offenbach (1819—1880). Njegovo pravo ime je bilo Jakob Levy Eberscht, vzdevek Offenbach pa si je nadel po mestu blizu rojstnega Kölna. Po študiju glasbe v Parizu je postal izvrsten violončelist, nato pa skladatelj, ki je več kot trideset let vladal na pariških odrih, za izvedbe svojih del pa je ustanovil celo gledališče. Opereta Orfej v peklu (premiera leta 1858 v Parizu) je v enem letu doživela 250 ponovitev in še danes prav vsak pozna melodijo njenega kankana. To delo, ki je v slovenščini prvotno nosilo naslov Orfej v podzemlju, je bilo v ljubljanski Operi nazadnje izvedeno leta 1925. Offenbach je bil pri ljubljanskem občinstvu izjemo priljubljen avtor, a žal so bile mnoge njegove operete izvedene le v času pred drugo svetovno vojno, po njej pa večkrat zgolj Hoffmannove pripovedke; v spomin pa se je zapisala mednarodno odmevna svetovna premiera romantične opere Renske nimfe na odru Cankarjevega doma leta 2005.

Offenbachov Orfej je znan predvsem po mojstrskem kankanu, sicer pa je to zgodba o direktorju glasbenega konservatorija v Tebah, ki se je naveličal svoje žene Evridike in se zaljubil v drugo nimfo. Tudi Evridika je sita Orfejeve svojevoljnosti, zaljubi se v mimoidočega pastirja. Tako je tu vzrok za ločitev! Javno mnenje (lik iz omenjene operete) zahteva, da se Orfej bori za svoj ugled in tudi za svojo ženo … Jima bo uspelo rešiti zakon v krizi?

Po uspešni dunajski opereti Netopir bo tako operetni repertoar ljubljanske Opere obogaten s pariško opereto v novem prevodu Primoža Viteza, vrača se režiser Vito Taufer, dirigent predstave bo maestro Marko Gašperšič.

Vir: Napovednik.com, SNG Opera in balet Ljubljana

Zemljevid