Zavod EN-KNAP s Trisho Brown in Josefom Nadjem

  • Kaj: Dvojni plesni večer
  • Kdaj: torek, 30.1.2018 od 20.00 do 21.10
  • Kje: Španski borci, Zaloška 61, Ljubljana
  • Prireditelj: Zavod En-Knap
  • Vstopnina: 8/12 eur (študenti, dijaki, upokojenci,osebe s hendikepom), prost vstop za brezposelne

EnKnapGroup v sodelovanju s Trisha Brown Dance Company in Josefom Nadjem predstavlja dvojni plesni večer, v katerem se vračamo v obdobje sodobnega plesa iz osemdesetih let in ponovno osmišljamo dve markantni deli, ki sta oblikovali sodobni ples, kot ga poznamo danes.

Predstava, ki je ob junijski premieri doživela izjemen uspeh, občinstva ni pustila ravnodušnega. Mediji so dvojni plesni večer, ki obuja plesne virtuoze iz osemdesetih let , opisali z besedami: "…to bi preprosto morali videt. Za prste obliznit." (Jedrt Jež Furlan, fokuspokus.si, junij 2017).

V prvem delu večera bodo plesalci EnKnapGroup sledili stopinjam ikone postmodernega plesa, Trishe Brown, v predelavi legendarnega dela Set and Reset. Predstava z novim naslovom Set and Reset/Ponastavitev sledi kombinaciji geometričnega sloga in fluidnosti gibov, ki je značilna za dela Trishe Brown. Proces poustvarjanja njenih del od plesalcev ne zahteva zgolj mojstrskega obvladovanja Brownovega unikatnega plesnega besedišča, temveč tudi sposobnost improvizacije in ohranjanje sproščenosti v neprestano spreminjajočih se situacijah in odnosih, ki se pojavljajo znotraj skupine plesalcev. Na novo domišljeno delo, je skupaj s plesalci skupine EnKnapGroup ustvarila svetovno priznana plesalka in plesna pedagoginja Kathleen Fisher, ena izmed ključnih članic skupine Trisha Brown Dance Company.

Plesni večer se bo nadaljeval z drugim delom, v katerem se koreograf Josef Nadj vrača na sam začetek svoje profesionalne poti in izvorom lastnega specifičnega odrskega izraza. Skupaj s plesalci skupine EnKnapGroup na novo osmišlja svoje kultno delo Canard pekinois. Predstava za svoj material jemlje mračen in čustveno nabit motiv nesrečne ljubezni, se sprašuje o minljivosti življenja ter vleče vzporednice med odnosom ženske in moškega ter odnosom življenja in smrti. Canard pekinois/Mračna zveza je osebna zgodba, ki prerašča subjektivno in skozi umetniško transformacijo postane vsesplošna; osebna mitologija, ki zraste v univerzalno delo.

Večer, ki oživlja dela koreografov 80-ih let, sodi v sezono 2017/2018, v kateri Zavod EN-KNAP beleži kar dve obletnici. EnKnapGroup namreč v letu 2017 praznuje svojo prvo dekado, v kateri se je mlada in nadebudna skupina razvila v zrel plesni ansambel z izjemnim repertoarjem, pri katerem sodelujejo tudi najbolj uveljavljeni evropski koproducenti. V letu 2018 pa mineva 25 let, odkar je Iztok Kovač, plesalec in koreograf, ustanovil Zavod EN-KNAP, nevladno organizacijo, ki je v četrt stoletja delovanja neizbrisno zaznamovala slovensko in svetovno plesno prizorišče. Plesna revolucija, ki je zajela svet v času ustvarjanja Trishe Brown in Josefa Nadja, je s Kovačevim umetniškim izrazom in njegovo idejo o stalni sodobno-plesni skupini kasneje prestopila tudi meje slovenskega prostora in postala resničnost, trdno usidrana v širšem kulturnem prostoru.

Zgodbo Zavoda EN-KNAP je v 25 letih pomagalo spisati mnogo domačih in mednarodnih ustvarjalcev iz vseh področij. Zato bomo v aktualni sezoni v seriji predstav, razstav in koncertov odkrivali njihova dela, raziskali kaj jih navdihuje in vznemirja danes in skupaj z njimi pogledali v prihodnost, ki je pred nami.

_____________________________

Set and Reset/Ponastavitev
obnova predstave skupine Trisha Brown Dance Company v sodelovanju z Zavodom EN-KNAP
 
Koreografija Set and reset (1983): Trisha Brown
Režija Set and Reset/Ponastavitev (2017): Kathleen Fisher
Nastopajo: EnKnapGroup - Ana Štefanec Knez (Slovenija), Jeffrey Schoenaers (Belgija), Lada Petrovski Ternovšek (Hrvaška), Matea Bilosnić (Hrvaška), Gilles Noël (Belgija), Nohemi Barriuso k.g. (Španija)
Glasba: Laurie Anderson
Svetlobno oblikovanje: Jaka Šimenc in Hotimir Knific (po predlogi Roberta Rauschenberga in Beverly Emmons iz leta 1983)
Kostumografija: Katarina Škaper (po predlogi Roberta Rauschenberga iz leta 1983)

Trajanje: 30 min

_________________________________

Canard pekinois/Mračna zveza

Koreografija: Josef Nadj
Nastopajo: EnKnapGroup - Ana Štefanec Knez (Slovenija), Jeffrey Schoenaers (Belgija), Lada Petrovski Ternovšek (Hrvaška), Matea Bilosnić (Hrvaška), Gilles Noël (Belgija) in Branko Potočan k.g. (Slovenija)
Glasba: Csik Zenekar, Josef Nadj
Oblikovanje svetlobe: Jaka Šimenc in Hotimir Knific (po konceptu Josefa Nadja)
Kostumografija: Katarina Škafer (po konceptu Josefa Nadja)

Trajanje: 30 min

Izvršna producentka obeh predstav: Karmen Keržar

Pordukcija: Zavod EN-KNAP

Vir: Zavod En-Knap, Napovednik.com

Zemljevid