Glasbeni samovar

Todor Marković, kontrabas
Domen Koren, saksofon
Sae Lee, klavir


V dvorani je le 90 sedežev zato je rezervacija sedišča priporočljiva.


REZERVACIJA  sedišča v dvorani je možna ob delavnikih:
od 9.00 do 18.00 041 / 730-430 (Glasbena mladina ljubljanska)
od 9.00 do 14.00 01/ 426 84 71  (Glasbena mladina ljubljanska)


POTRDILO rezerviranega sedišča (koncertni list)  boste lahko prevzeli na dan koncerta v Ruskem centru znanosti in kulture (Ciril-Metodov trg 1, Ljubljana), od 19.00 do 19.15 ure. Rezervacija poteče pet minut pred začetkom koncerta, ob 19.25.


Spored:

Paul Hindemith: Sonata za kontrabas in klavir
Reinhold Gliere: Štiri skladbe za kontrabas in klavir, op 32.

Johannes Brahms: Sonata za klarinet št. 1 v f-molu, op. 120
(I. Allegro appassionato)
Leon Firšt: Hidden motives (krstna izvedba)
Jean-Denis Michat: Shams

Kontrabasist Todor Marković je rojen leta 1997 v Postojni. Svojo glasbeno pot je začel kot violončelist na Glasbeni šoli Ljubljana Vič - Rudnik v Ljubljani v razredu prof. Igorja Mitrovića, nadaljeval pa kot kontrabasist na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer sta ga poučevala prof. Iztok Hrastnik in prof. Janez Avšič. Zdaj je študent 2. letnika podiplomskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri red. prof. Zoranu Markoviću. Je večkratni nagrajenec na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Leta 2013 je opravil avdicijo za sodelovanje v Mladinskem orkestru Evropske unije (European Union Youth Orchestra). Kot solist je leta 2015 nastopil na koncertu prvonagrajencev z Orkestrom Slovenske filharmonije in igral s Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo. Nastopil je na solističnih recitalih Festivala Ljubljana, Akademije za glasbo ter Glasbene mladine ljubljanske. Kot gost sodeluje s projektnim orkestrom BandArt pod umetniškim vodstvom violinista Gordana Nikolića ter s komornim orkestrom DakApp. Uspešno je opravil avdicijo za mednarodni Mladinski orkester Gustava Mahlerja ter se v zadnjih treh letih udeležil vseh šest turnej. V sezoni 2016/17 je postal vodja sekcije kontrabasov. Je član ansambla Bass Chorus pod umetniškim vodenjem prof. Zorana Markovića in Scaramelli Bass Quarteta, s katerima nastopa doma in v tujini. Od leta 2017 je član Komornega orkestra Alme Mahler, ki združuje sedanje in nekdanje člane Mladinskega orkestra Gustava Mahlerja. Kot substitut je sodeloval s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Slovensko filharmonijo ter Dunajskimi simfoniki, s katerimi je v mesecu novembru igral v koncertni dvorani Musikvereina na Dunaju. Je štipendist Mestne občine Ljubljana.

Domen Koren (roj. 1995) se je saksofon začel učiti pri osmih letih pri prof. Betki Bizjak Kotnik na Glasbeni šoli Moste - Polje, šolanje nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu prof. Leva Pupisa, zdaj pa je študent 1. letnika magistrske stopnje na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri red. prof. Matjažu Drevenšku. Svoje znanje je izpopolnjeval tudi na Akademiji Sibelius v Helsinkih v razredu prof. Joonatana Rautiole. Je večkratni prvonagrajenec državnih in mednarodnih tekmovanj, prav tako pa se v okviru različnih koncertov pogosto predstavlja na odrih doma in v tujini – kot solist in član več komornih skupin. Kot solist je dvakrat nastopil s Pihalnim orkestrom KGBL in dvakrat z Orkestrom Slovenske filharmonije.
Redno sodeluje v profesionalnih simfoničnih in pihalnih orkestrih (Simfoniki RTV, Orkester Slovenske filharmonije, Orkester SNG Opera in balet, Orkester Slovenske policije, Orkester Slovenske vojske), igral pa je tudi v Mladinskem orkestru Gustava Mahlerja (Gustav Mahler Jugendorchester - GMJO) in Orkestru Festivala Schleswig-Holstein (Schleswig-Holstein Festival Orchester - SHFO). Udeležuje se seminarjev svetovno znanih glasbenikov in sodeluje s številnimi slovenskimi in tujimi skladatelji.

Sae Lee (Osaka) je diplomantka tokijske univerze Toho Gakuen, kjer je študirala pri profesorjih Kazuhiko Nakajima in Etsuko Tazaki. Hkrati je študirala tudi v razredu profesorjev Julie in Konstantina Ganev. V letih 2007 in 2008 je z odliko zaključila študij klavirja in komorne glasbe na Pariškem glasbenem konservatoriju (Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris). Njeni profesorji so bili Michel Beroff, Eric Le Sage in Laszlo Hadady. Je dobitnica devetih prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Pomembni sta prva nagrada na mednarodnem tekmovanju Citta di Padova (Italija) in prva nagrada na mednarodnem pianističnem tekmovanju Albert Roussel (Sofija, Bolgarija). Solistično koncertira z orkestri, kot so Orkester filharmonije Kansai, Osaška filharmonija - Opus), Sofijska filharmonija, Plevenska filharmonija in Simfonični orkester mesta Kojima. Koncertirala je na Yamahinem glasbenem festivalu, mednarodni klavirski akademiji v mestu Hamamatsu, mednarodni glasbeni akademiji v Nici (Francija) in na priznanem pariškem festivalu Piano à Enghien. Kot aktivna komorna glasbenica sodeluje s saksofonistom Miho Rogino, s katerim nastopata po svetu kot Duo Kalypso. Duo je dobitnik prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih Fnapec (Pariz) in Carlo Soliva (Italija). Sae je klavirska spremljevalka primabalerine in direktorice baleta pariške opere Aurélie Dupont. Nastopila je v več televizijskih in radijskih prenosih po Japonski in Evropi. Za seboj ima koncerte po Andori, Avstriji, Bolgariji, Franciji, Grčiji, Italiji, Japonski, Nemčiji, Sloveniji, Španiji, Ukrajini in Tajski. Na povabilo je izvedla odmeven recital na Unescovi konferenci v Kazahstanu. Sae Lee je zaposlena na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.Vir: Glasbena mladina ljubljanska, Napovednik.com

Zemljevid