Marjan Manček in Giorgio Bordini: Živel strip!

razstava stripov in ilustracij


Iztočnica letosnjega mladinskega stripovskega natecaja sta bila dva stripovska lika. Italijanskega, profesorja Ananasa, je ustvaril Giorgio Bordini, slovenskega, Modrega medvedka, pa Marjan Manček.

Na razpis je prispelo prispelo 419 del 484. učencev in dijakov iz Slovenije in 206 del italijanskih učencev in dijakov.

Po odprtju razstave del iz mladinskega natečaja, bo ob 20. uri v galeriji KUD France Prešeren še odprtje del Marjana Mančka in Giorgia Bordinija.

MARJAN MANČEK, ilustrator, stripar in animator, se je rodil 3. januarja 1948 v Novem mestu. Končal je študij angleškega jezika in zgodovine na ljubljanski filozofski fakulteti. Živi in dela v Selščku pri Cerknici, kjer ima studio na podstrešju hiše, od koder vidi krošnje svojih jablan. Risbe je začel objavljati že v gimnazijskih letih. Z značilnim rokopisom, izoblikovanim pod vplivom karikature, stripa in animiranega filma pa je oplemenitil vrsto pravljic in pesniških zbirk najboljših domačih in tujih avtorjev. Objavil je tudi številne izvirne avtorske slikanice. Riše z barvnimi tuši, na realistični osnovi, ki ji doda vedno kaj humornega in fantazijskega. Modri medvedek in Medvedek Brundo sta nastala posebej za njegove tri otroke. Njegova strast so tudi risani filmi. Med drugim je animiral Hribce in Mačota. Za zadnji film z naslovom Be je porabil leto in pol, dolg je 8 minut. Kljub temu da pridno riše dan za dnem, si vzame čas za rekreacijo: poleti kolesari, pozimi se z ženo odpravita na dolge sprehode po gozdu, peš ali na tekaških smučeh.

MODRI MEDVEDEK, ki ga je ustvaril risar Marjan Manček, je v drobni knjižici stripov med otroke prvič prišel leta 1987. Potem pa je leta 2001 svoje domovanje našel v reviji Cicido. Na novo je v revijah Cicido in Ciciban zaživel pred dobrima dvema letoma, ko je postal njuna maskota. Modri medvedek je moder zato, ker je padel v morje in postal moder. Preprosti stripi v treh sličicah govorijo o prijateljstvu, malih modrostih, velikih zagatah in iznajdljivosti. Medvedek ima bel trebušček, morda zato, ker ima za vratom privezan slinček, kakršnega nosijo dojenčki, da se ne popackajo. Manček se večkrat igra z dvojnimi pomeni, ki jih imajo podobe. Modri medvedek je poetična, smešna in prijazna oseba, ki se igra s stvarmi in v njih najde globlji smisel, ob tem, ko se zabava na resen način, tako kot to počno otroci.

GIORGIO BORDINI je rojen v Pordenonu leta 1927. Diplomiral je na Umetniški akademiji v Benetkah. Z Romanom Scarpo je sodeloval pri animaciji in realizaciji kratkih reklamnih filmov in pri kratkometražnem barvnem filmu Deklica z vžigalicami. V 50-ih letih je odpotoval v Venezuelo, v Caracasu so ga sprejeli na umetniški oddelek pri Telefilmu, kasneje je za Delta film international realiziral mnoge reklamne spote, najprej kot asistent, nato kot glavni animator. V Italijo se je vrnil v začetku 60-ih let kot uveljavljen umetnik in slikar z lastnim studiem. Sočasno je delal za Disney Italia â Mondadori. Zanj je do leta 1996 realiziral mnoge zgodbe o Racmanu Jaki in Miki Miški. Ustvaril je satirične like, kot sta npr. I Mascherati za vinjete v dnevnikih ali He and She za učbenike. Svojo kreativnost, ki je razpeta med slikarstvom, kiparstvom in stripom, je v intervjuju leta 1988 razložil takole: âœSlikarstvo predstavlja resnejši del moje osebnosti. Drugače je s stripom, kjer je osnoven naboj ukrasti nasmeh; ni lahko vzburiti čustva s slikarsko paleto, težko pa je tudi koga spraviti v smeh z otroškimi junaki.â

PROFESOR ANANAS je nastal v petdesetih letih kot predloga za neko animacijo, v duhu tistega časa in stilu takratnih risank in ilustracij. Preprost lik, narisan kot obris, s skoraj geometričnim telesom in glavo, iz katere štrlijo čopi las učenega znanstvenika. Profesor Ananas ni pobarvan, prostori, po katerih se premika, pa so. Kakor vsi znanstveniki, živi v svojem svetu, v katerem razmišlja o problemih ter koristnih in nekoristnih izumih ... odvisno ... kaj mu pade na pamet. Poskusi uganiti in nariši o kakšnem izumu razmišlja profesor Ananas.


Produkcija: Občina Pordenone, združenje Vivacomix in Stripburger / Forum Ljubljana; koprodukcija: KUD France Prešeren, Krice Krace; v sodelovanju z revijami Ciciban, Cicido, PIL in PIL Plus, sofinancerji in sponzorji: regija Benečija - Julijska krajina, Banca Popolare FriulAdria, italijansko ministrstvo MIUR, MOL - Oddelek za kulturo

Zunanje povezave: www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip

Vir: Strip Core / Forum Ljubljana, Napovednik.com

Zemljevid